WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.L. B. Opheim

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Fil:Navn
Lorents Berntsen Opheim
L. B. Opheim, Bynesveien 9, ble grunnlagt i 1912 av brødrene Lornts Berntsen Reinhardt Opheim og Ludvik Opheim. Førstnevnte overtok firmaet i 1922.

Virksomheten omfattet omsetning av meieri- og seterprodukter en gros. Firmaet beskjeftiget 8-10 personer i 1949.

De produserte iskrem under varemerket Trønder-IS, deretter Joker-IS. Fra denne lille fabrikkbygningen vest i byen ble Topp-is, Go-is og Diabetiker-is produsert og distribuert ut til de mange kjøpmennene rundt omkring i landet.

Anlegget i Ila viste seg å være alt for lite for den stadig voksende iskremprodusenten. Derfor valgte L.B. Opheim å oppføre et nytt og moderne produksjonsanlegg i et gammelt steinbrudd i Industribygg Utleirvegen 140, mellom Risvollan og Bratsberg i 1979/1980.

I 1984 ble firmaet fusjonert med Nidar Bergene og endret navn fra Trønder Is L.B. Opheim AS til Trønder Is AS. På dette tidspunkt var familien Opheim helt ute av eierskapet. Fra 1. mars 1986 ble navnet endret til Joker Is. Selskapet etablerte seg med agenter i hele landet og hadde på det meste hele 50 iskrembiler i trafikk.

De holdt til i bygningene fram til 1991, da virksomheten ble kjøpt opp av Drammens-is. Kjøpet innebar at virksomheten i Kastbrekka ble nedlagt, og at lokaler og fryseri i fjellhallen ble overtatt av annen virksomhet ( BEST kjøttprodukter og senere Isfjord Norway AS).

Kilde

  • Det norske næringsliv. Fylkesleksikon Sør-Trøndelag 1949
  • Universitetsbiblioteket
  • Stefan Kaliski (obskurarkitektur)
  • Tore Kiste. Historien om suksessbedriften Trønder-Is. Njardarholl, Årbok 2019 fra Nardo og Bratsberg Historielag