WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Lamobrakka

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Lamobrakka 1957. Maleri: G. Lian

Lamobrakka var et losji for arbeidere ved Strinden Teglverk. Hagabrakka var et annet av losjiene ved denne bedriften.

Birgit Skagseth forteller at hun som ung jente bodde sammen med sin mor Olga Bjørnebo på kokkværelset i Lamobrakka. Arbeiderne oppbevarte tørrmaten i hver sin kiste, mens middagen ble laget på ”spleisen”. Fru Kvande var kokke på Lamobrakka. Kvandes fiskmat lå i krysset Erling Skakkes gt / Bispegata. Solveig Olsen, datter til Bernhard Olsen, var også kokke der.

Blant de som bodde på Lamobrakka i denne perioden først på 1930-tallet var Erik Øyen, Erik Fagervold, Ola Witzø, Asbjørn Dahlum og Jo Myrhaug. Flere av arbeiderne på teglverket kom fra Leksvika, deriblant bestefaren til Birgit, Olaf Marius Olsen. Arbeiderne skrev lister over det de trengte, og kokka handlet inn varene på Strinda Samvirkelag. Reidar Helland kjørte så varene ned til Lamobrakka.

Sanitærforholdene var enkle med utendørs vannkran og utedo. På lørdag var det vaskedag for arbeiderne som bodde 2 mann i hver seng. En kjapp vask med varmvatn og rask tørking på en striesekk var vanlig. Så reiste arbeiderne hjem til Hemne, Leksvika og andre steder langs Trondheimsfjorden.

Lamobrakke ble revet tidlig på 1970-tallet forteller Melvin Johansen. Han fikk kjøpe deler av bygget, bl.a. ble gulvbordene med til hans hytte i Leksvika.

Reitgjerdet luftfoto 1952. Foto: Schrøder

Lamobrakke ligger i forkant av bildet ved Granåsvegen. Skyggen fra en av pipene på teglverket ses på bildet.

Fjellanger Widerøe luftfoto

Her ser vi Lamobrakka i venstre billedkant.

Kilde

  • 1. Privatarkiv Strinden Teglverk
  • 2. Birgit Skagseth