WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Lars Fredriksen Nordtiller

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Minnested Tillerraset. Foto: Jan Habberstad 2018
Lars Fredriksen Nordtiller ble født på gården Ugla på Byåsen i 1764. Han var sønn av Fredrich Larsen Uglen og Karen Erichsdatter Altona født på gården Altona i Leksvik 1736.

Hans bestefar het Erich Nielsen (1685-1755)deltok i slaget 8. juli 1716 der Tordenskjold slo svenskene i Dynekilen. Det var på båten "Hjelperen" at den kraftige Erich gjorde tjeneste under kapteinløytnant Lemvigs kommando.

Kåre Hugås forteller:

En av Erichs sønnesønner het Peter, og han studerte i København og ble "Bergråd" sønnenfjelds. Han var i 1818 stortingsmann fra Jarlsberg og Larvik. Denne Peter var søskenbarn av Lars Nordtiller. Et annet søskenbarn var Lars Tronstad født 1786, død 1865.

Mange av Erichs etterkommere har lignet sin stamfar både på grunn av sin størrelse, og i at det ikke har vært langt mellom ord og gjerning.

«Lars Norigar`n» som han ble kalt i dagligtale, var kjent som en lystig fyr. Han var ofte med der det var fest og dans, og han likte godt å sloss. Han ga mye juling - og fikk mye juling. Fra 1798 var Lars Friedrichsen Tiller innklaget til Strinda forliksråd hele 33 ganger.

Torsdag den 7. mars 1816 like eter klokken 5 om ettermiddagen raste ut ca 500 mål jord ved Tiller kirke. Tunet på Nord-Tiller og flere hus raste ut, og Lars Fredriksen Nord-Tiller omkom i leirmassene. Han hdde levd hardt og brutalt, og fik en hard og brutal død. Han ble aldri gjenfunnet i leirmassene.

Lars Fredriksen Nord-Tiller ble gift med Bereth Andersdatter Ogstad som var født i 1873, og døde i 1841. Hun var datter av Anders grimsen Okstad og Karen Halvorsdatter Søbstad. De fikk 9 barn, 8 døtrer og en sønn. Sønnen ble født 5 måneder etter at faren omkom i Tillerraset i 1816, og sønnen fikk navnet Lars. Lars jr. ble gift med Gjertru Jonsdatter født på Randli Øvre den 18. april 1819.

Kilder

  • Tiller bygd- og by. Henry Kristian Jensås 1980
  • Kåre Hugås. Lars Fredrichsen Nordtiller og hans bestefar. Artikkel i årsskrift 2004 Tiller historielag
  • Prost Skjånes beretning om Tillerfallet