WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Leidangen -ledingsvesenet

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Det gamle norske landvernet ble innført under kong Håkon den godes tid ca 950.

Leding ble opprettet av Kong Håkon den gode som en folkelig krigsmakt som skulle forsvare landet mot fremmede krigsskip. ”Frostatinglovens utfarabolk” inneholdt 27 paragrafer.

” Kongen skal rå for bud, og han rå overensstemmende med Frostatingsloven. Men hvis et skip ikke blir utredet i fylket, da skal det betales 3 mark for hver hamle”

Ledingsvesenet ble opprettet i skipsreder, og de forskjellige fylkene og bøndene i disse ble pålagt å skaffe materialer til skipene, samt skaffe folk og annet utstyr.

En fribåren mann skulle eie skjold, spyd, huggvåpen, og til enhver tid være forberedt til å møte med sitt skip dersom det kom melding om at fiender var i anmarsj.

Av Magnus Lagabøtes testamente fra 1277 ses at det i de forskjelige Frostatingsfylker var opprettet følgende antall skipsreder:

Naumdøla fylke: 9 skipsreder
Sparbyggja fylke: 8 skipsreder
Eynafylki: 7 skipsreder
Værdølafylki  : 5 skipsreder
Skeynafylki  : 5 skipsreder
Stjørdalsfylki  : 8 skipsreder
Strindøfylki: 8 skipsreder
Gauldølafylki: 10 skipsreder
Orkdølafylki: 8 skipsreder
Nordmørefylki: 16 skipsreder
Raumsdølafylki: 8 skipsreder

92 skip var ingen liten flåte i de dager. Leidingsvesenet i Norge varte i 450 år, og utfararbolken må sies å være ett av de største lovverk Frostatinget ga.


Kilde

  • 1. Trøndelags bygder i tekst og billeder. O.J. Johansen 1945
  • 2. Wikipedia

Eksterne lenker