WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Leinstrand

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Leinstrand var en kommune sydvest for Strinda. Leinstrand ble opprettet i 1837. Den ble 1. januar 1964 innlemmet i storkommunen Trondheim sammen med herredskommunene Byneset, Strinda og Tiller. Leinstrand omfattet områdene nord for Gaulosen og store deler av Byåsen østover til stasjonsbyen Heimdal som var delt mellom Leinstrand og Tiller. Grensen mellom Strinda og Leinstrand fulgte Leirelvvassdraget et stykke.

Ved sammenslåingen hadde herredet et areal på 45,74 kvadratkilometer og 4193 innbyggere.

Leinstrand er mest kjent for Gaulosen, elva Gaulas mektige delta. Dette er et av de få større deltaområder i Norge som ikke er bebygd, og det er derfor et naturreservat.

Lisbeth Nypan, den nest siste som i Norge ble henrettet for trolldom da hun ble brent på heksebål i 1670, var bondekone fra Leinstrand.

På Leinstrand ligger Skjetlein videregående skole, hvor det har det vært gårdsdrift i flere hundre år, før det fortsatte som en videregående landbruksskole i 1900. Skolen har om lag 100 elever. Det finnes også et skoleinternat her. Leinstrand huser også barneskolen Nypvang, hvor elever fra både Leinstrand og Ringvål går. Ungdomskoletrinnet busses opp til Spongdal på Byneset.


Leinstrand sett fra sydvest

Se også

Kilde

  • 1. Strinda bygdebok 1. bind.