WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Malvik

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Malvik er en kommune i Sør-Trøndelag. Malvik ble egen kommune i 1891 etter å ha blitt utskilt i fra Strinden herred. Den ligger mot Trondheimsfjorden, og grenser ellers til Stjørdal i øst, Selbu i sør og til Trondheim i vest. Malvik har to små eksklaver (Jøsåsgårdene) omsluttet av Stjørdal kommune.


Tettsteder i Malvik

  • Smiskaret
  • Muruvik
  • Hommelvik
  • Vikhammer
  • Saksvik
  • Hundhammeren
  • Mostadmark
  • Bjørnmyra


Samfunn

I Malvik er det én videregående skole, Malvik videregående. Skolen har i dag et bredt fagtilbud fordelt på fem forskjellige studieretninger med 343 elever.


Historie

I mellomkrigs- og etterkrigstiden ble det populært for trondhjemmerne å få seg hytte i Malvik. Senere tok mange disse hyttene i bruk som bolighus og nye bolighus ble bygd. Malvik har i dag derfor mange trekk som kan minne om en forstadskommune. Omtrent 65% av de sysselsatte jobber utenfor kommunen (i hovedsak i Trondheim.)


Severdigheter

Nygårdsvolden

Nygårdsvolden ligger fem minutter i fra Hommelvik og var tidligere en husmannsplass. Johan Nygaardsvold ble født her, men flyttet da faren døde (1897) husene ned til Hommelvik sentrum.

Mostadmark jernverk

Mostadmark jernverk ble etablert i 1653. Den første jernsmeltingen startet våren 1657 og produktene var i hovedsak krigsmateriell til festningsanlegg i Trondheimsområdet,men verket ble etterhvert hovedlevrandør av jern til kongen av Danmark. Danske kongen ble etterhvert så avhengig av jernet fra verket at han konfiskerte verket fra verkets eier svensken baronet William Davidson da det brøt ut krig mellom DanmarNorge og Sverige. Jernverket gikk konkurs i 1695, men i 1758 ble driften startet opp igjen og det ble drevet jernverk helt frem til 1872. Det ble besluttet å legge ned verket fordi jernverket i europeisk sammenheng var et lite jernverk, og det ble for dyrt å lage kull av tre i forhold til prisen på steinkull (fosiltkull)

Abrahallen

Abrahallen ligger på Sveberg, ved boligfeltet Bjørnmyra. Den er norges største innendørs fotballhall, og Malvik Idrettslag arrangerer hvert år Malvikcupen, Norges største innendørs fotballcup, i hallen.Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Malvik» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.


Se også