WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Mark (vekt)

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Mark (flertall: merker) er en nordisk vektenhet som kom i bruk i norrøn tid, og etter hvert bredte seg til mange områder i Europa. Marken har hatt vekslende verdi til ulike tider og i ulike områder. En mark tilsvarte 1/2 pund eller 16 lodd.

I Norge var en mark omlag 249 g ved omlegginga til metersystemet i 1875, da den ble satt til å utgjøre 250 g. Marken har imidlerid variert i vekt gjennom tiden. På 900-tallet tilsvarte marken en skålvekt på ca. 214,32 g, men sank senere til omkring 196 g. Sent på 1400-tallet ble den regnet å tilsvare ca. 230 g, senere økende til ca. 234 g. Ved handel med matvarer og som vektangivelse på nyfødte var marken i bruk til langt ut på 1900-tallet.


Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Mark (vekt)» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.