WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Martin Linge

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Martin Linge

Martin Linge (født 11. desember 1894 på Linge i Norddal på Sunnmøre, død 27. desember 1941 i Måløy), sønn av Jens Linge og Gunhild Muldal. Martin Linge ble gift 16.9.1917 i Domkirken med Margit F. Vogt (1897 i Kristiania -), datter av Johan Vogt (professor ved NTH), søster av professor i samfunnsøkonomi Johan Vogt og søster av Fredrik Vogt. Martin Linge var far til båtkonstruktøren Jan Herman Linge og morfar til forfatteren Espen Haavardsholm.

Martin Linge var leder for noen av de første norske styrkene i Storbritannia under andre verdenskrig, Norwegian Independent Company No. 1 (NORIC 1), senere kalt Kompani Linge. Han ledet den norske avdelingen på 15 mann under Måløyraidet 3. juledag 1941, og ble skutt og drept på trappen til Ulvesund Hotell i Måløy.

Han vokste delvis opp på gården Linge i Valldal og delvis på Slinningen på øya Hessa ved Ålesund. Han tok i likhet med flere brødre underoffisersutdanningen i Trondheim (avsluttet 1915). Som en av de første i Norge fikk han i 1918 pilotsertifikat, «flyverpatent nr. 92».

Sommeren 1928 bygget han egenhendig en kajakk etter tegninger i et blad. Sønnen Jan, den senere båtkonstruktøren, var ifølge Haavardsholm håndlanger. Med kajakken padlet han fra Bergen oppover Vestlandet, innom Maurstad og Måløy i Nordfjord, til Ålesund.

Martin Linge debuterte på Centralteatret i Kristiania i 1921 i stykket Spurvehøken. Teaterkritikeren Kristian Elster skrev om debuten: «En ny mann, Martin Linge, virket ubehjelpelig, men tiltalende. Det var noe ærlig og oppriktig i hans stemme som lovte godt.» Hans neste større teaterrolle var Nils Stenssøn i Fru Inger til Østråt av Henrik Ibsen. Han spilte senere på en rekke andre teatre og turneer.

Da Norge ble angrepet 9. april dro Linge samme dag med tog ut av Oslo mot Åndalsnes og mobiliseringsstedet Setnesmoen. Han var på denne tiden vernepliktig løytnant. På Åndalsnes møtte han Kristian Gleditsch og Nini Haslund Gleditsch. Trygve Lie beskriver i sine erindringer at han møtte Linge på Åndalsnes 18. april. Linge kan ha deltatt i jakten på tyske fallskjermsoldater som ble sluppet i Lesja-området 14. april og kan også ha deltatt i kampene ved Kvam i Gudbrandsdalen, men kildene er uklare. Da britiske styrker ankom Åndalsnes 17-18. april ble han liaisonoffiser mellom oberst David Thues Møre infanteriregiment nr. 11 og den britiske styrken, Linge ledet blant annet arbeidet med landsetting av styrkene. Han deltok i arbeidet med den provisoriske flyplassen på Setnesmoen i slutten av måneden. Under bombingen av Åndalsnes og Setnesmoen ble han såret av en granatsplint og sendt med hospitalskip til Storbritannia 30. april. I Storbritannia ble han utnevnt til kaptein. Her organiserte han Kompani Linge, hvor utvalgte nordmenn fikk spesialopplæring til å utføre spesielt farlige særoppdrag i Norge. Linge ledet våren 1941 de norske styrkene ved det vellykkede Lofoten-raidet.

Blant nordmenn i Storbritannia var Linge, sammen med Nordahl Grieg og Olav Rytter, blant de første til å snakke om å yte motstand mot okkupanten på norsk jord. «Norge er som skapt for hemmelig motstand» sa Linge på et møte i juni 1940. I august 1940 ble han utnevnt til liaisonoffiser ved War Office og han begynte snart å rekruttere til og organisere Norwegian Independent Company 1.

Etter at Linge var skutt og drept under Måløyraidet skrev Nordahl Grieg et hyllingsdikt. Her heter det blant annet: «Her fikk skuespiller Linge/ lysende sitt gjennombrudd./ Møtt av ingen bifallsalve,/ men av mitraljøseskudd.»

Linge ble den 19. juni 1942 post mortem tildelt Krigskorset med sverd «for fremragende tapperhet under raidet på Måløy den 27. desember 1941, hvor han falt.» Av britene ble Linge hedret med Distinguished Service Cross.

Martin Linges veg på Heimdal i Trondheim er oppkalt etter Martin Linge.

Kilde

  • 1. Wikipedia

Eksterne lenker