WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Nedre Elvehavn

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Havneområdet 1992
Trondheim Elvehavn i Trondheim
Trondheim Elvehavn i Trondheim 2014. Foto: Jan Habberstad
Nedre Elvehavn. Foto: Jan Habberstad
Ørens kro. Foto: Jan Habberstad
Nedre Elvehavn er idag et sentrumsnært nærings- og boligområde på østsiden av Nidelva. Området avgrenses i nord av Nidelv vegbru, i øst Innherredsveien og i sør av Ferjemannsveien. Området forbindes i vest med Brattøra via Verftsbrua.

I 1937 ble en ny elveplan satt ut i livet. Elveløpet ble lagt om, og anla det nye løpet Nedre Elvehavn, med Pir I og Pir II på vestsiden av Nidelva, og Massegodspiren på østsiden, vest for Kullkranpiren.

De gamle verftsområdene gikk etter hvert ut av drift. Her lå tidligere TMVTrondhjems mekaniske Værksted, Ørens mekaniske verksted og Bachke & Co.

Utbyggingen av området startet i 1996 da det ble oppført fem 6-etasjers boligblokker med tilsammen 200 leiligheter. Området ble i utgangspunktet bygd ut av Trondheim utbyggingsselskap og H.& F. Bachke.

De gamle industrihallene på TMV ble bygd ut til det store kjøpesentret Solsiden. Backhes gamle pakkhus ble tatt vare på og ble til restauranten Ørens kro. Mange kulturistitusjoner, bedrifter og forretninger holder til i de mange gamle bygningene som Dokkhuset, Gråmølna, Beddingen.


Kilde

  • 1. Trondheim, havn i tusen år. DKNVS og Trondheim havn, år 2000.
  • 2. Trondheim byleksikon
  • 3. Trondheims historie 997-1997