WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Nekolai Dahl

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Nekolai Dahl ca. 1930.
Foto: Fra altså egentlig n' Nekolai
Grosserer Nekolai Dahls gravsted
Nekolai Dahl fryseri
.
Foto: Fra altså egentlig n' Nekolai
Etter brannen i 1959.
Foto: Fra altså egentlig n' Nekolai Fotograf Klaus Forbregd
Trondheim havn 1992
Nekolai Dahl (født 26. april 1880 i Stjørna i Bjugn, død 3. september 1962 i Trondheim) var en norsk forretningsmann og oppfinner innenfor fiskerinæringa.


Nekolai Dahl ble født på Kvernhusdal ved Selnes i Fevåg som sønn av gårdbruker Johan Arnt Larsen Kvernhusdal (1840-1908) og Elen Margrete Larsdatter Kvernhusdal (1840-1919). I sin tidlige barndom jobbet han på hjemgården, begynte å eksperimentere innenfor jordbruk med nye forsøk på oppdyrking av jordbruksvekster. Han vokste opp ved kysten og havet var rett utenfor hjemgården, hans store interesse for sjø og fisk skulle sette en stor æra på hans senere yrkessammenheng og valgte bort yrket som senere gårdbruker.


Nekolai Dahls Fiskeforretning på Brattøra i Trondheim ble etablert i 1903 og med tiden ble hans virksomhet en av de største i Norge innenfor engroshandel for sild og fiskehandel, både for eksport og nasjonalt. Hans virksomhet var kjent i store deler av Europa. Blant annet i Tyskland, Italia, Sverige, Finland, Danmark, Polen, Tsjekkoslovakia, Belgia, Frankrike. Han hadde to store fryseanlegg på Brattøra i Trondheim med gulvareal på 2 500 m2 og innfrysingskapsiteten var på 5 000 kasser sild i døgnet.


Fryseriet ble brannherjet i 1919, og under en storbrann som ødela flere lagerbygninger på Brattøra 40 år senere, dvs. sommeren 1959, ble Nekolai Dahls anlegg rammet på nytt. Dette gikk nok sterkt inn på den gamle kjempen, som på det tidspunktet også hadde merket at helsa hadde begynt å skrante


Dahl skaffet også is til sin drift fra Buvatnet i Berkåk i Sør Trøndelag, Nesvatnet i Skogn, hadde også lager på Selva der han hentet is fra Storvatnet og Litjvatnet ikke langt bortenfor. For alltid å sikre kvalitetsvarer pakket firmaet selv all den sild og fisk det solgte. Det skaffet seg derfor anlegg flere steder ved Trondheimsfjorden og i Frøya-distriktet: Selva, Fevåg, Råkvåg, Stadsbygd, Bogøyvær, Vadsøysund, Kya og Gjessingen. På Råkholmen i Smøla hadde Nekolai Dahl også et anlegg, likeså var det et i Henningsvær i Lofoten. Også over jernbanenettet leverte bedriften mye varer, ca. 1000 jernbanevogner med sild og fisk i året.

I 1948 overdro han hele firmaet til søstersønnen Torstein Erbo (Torstein Eriksen) som siden 1944 var medeier på 50% basis. Etter at Nekolai Dahl døde solgte Erbo bedriften til Frionor.


Litteratur

  • Bjørn Nilsen: altså egentlig n' Nekolai Streinbit forlag 2006


Patenter

Nekolai Dahls mest kjente og prestisjefylte oppfinnelse, frysemetoden som er bygd på kuldebehandlingsprinsippet brukes den dag i dag i eksporten av fisk i mange land. Nekolai Dahl har hele 17 verdenspatenter, blant annet:

  • Fiskekasselukker, 1906
  • Sildordner, 1908
  • Frysemetoden, 1914


Utmerkelser

  • Æresdiplom ved Trøndelagsutstillingen 1930
  • Gullmedalje fra Selskapet for Norske Fiskeriers Fremme, 1930
  • St. Olavs Orden for samfunnsganglig arbeid, 1936


Kilde