WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Nordmenn i sovjetisk fangenskap

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Fangeleire i Sovjetunionen.JPG

Som følge av at Finland måtte avstå store landområder til Sovjetunionen, fikk Norge felles grense med Sovjet fra mars 1940.

Forut for dette hadde den norske regjering registrert alle kommunister og kommunist-sympatisører i Finnmark, dette som ledd i den norske overvåkingen.

Natten til 25. september 1940 la tre fiskebåter ut fra havna i Kiberg med kurs for Fiskarhalvøya på den sovjetiske siden av Varangerfjorden. Det var 48 personer om bord. De ble fraktet videre til Murmansk der mennene ble satt i fengsel, kvinner og barn midlertidig plassert i en leir. Flere nordmenn fulgte etter, og ved årsskiftet 1040/41 var det om lag 75-85 nordmenn i Murmanskområdet. Noen av disse satt midlertidig i fangenskap i sovjetiske leire.

26. januar 1942 ble tre norske fiskere ved Gamvik tatt ombord i en sovjetisk ubåt. Det ble også senere tatt med fiskere, samt norsk mannskap og passasjerer på kystfartøy til russiske havner. De fleste av disse ble fanger til krigens slutt, og kom tilbake til Norge høsten 1945.


Kilder

1. Nordmenn i fangenskap 1940-1945. 2. Våre falne 1940-1945