WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Norsk bosetting i Quebec

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Norske bosettinger i provinsen Quebec, status 1930. Oversikten bygger på innholdsfortegnelse i boka "Norwegian Migration to America - The American Transition" av Theodore C. Blegen. Boka ble utgitt av The Norwegian-American Historical Association (NAHA) i Northfield, Minnesota i 1940. Utdrag:

Norsk bosetting skjedde i 1853 ved Sherbrook i Eastern Townships. I juni 1854 kom fjorten norske familier med 60 personer med båten "Flora" fra Christiania. 4 familier ble farmere der. I 1863 slo endel norske farmere seg i Bury i Eastern Townships. Christopher Closter, bror av kvekerlederen Asbjørn Kloster [1], fikk i 1857 de kanadiske myndigheter til å selge land til norske immigranter i Gaspé-distriktet i Ottawa County samt i St. Maurice på østkysten av Lake Superior. I 1859 kom 15 familier med båten "Brødrene" for å slå seg ned i Bury der British American Land Company hadde stilt områder til rådighet for nordmenn. I 1860 begynte 17 nordmenn å bygge tømmerhus i Malbay Townships i Gaspé. To trøndere som drev fiske i Lofoten hadde kommet til Montreal i 1859, og disse brødrene Peter og Ludvig Brandt slo seg ned der i Gaspé. I 1861 kom broren Fredrik Brandt med familie og hans mor dit, samt fetteren Nils Christian Brun.

Emigrantagenten Helge Haugen i Trondheim drev markedsføring blant fiskere fra Lofoten om å emigrere til de norske områder i Quebec. Båten "Iris" dro fra Stavanger 4. mai 1861, mens "Norge" seilte fra Bergen og "Northern Light" fra Christiania 27. april med Gaspé som mål. Imidlertid var det vanskeligheter med å få vinterforsyninger hit, havneforholdene var for vanskelige, og i 1862 flyttet nesten alle av de 300 hovedsakelig kvekerfamiliene, videre. Norsk bosetting i Quebec fikk et dårlig rykte og det var mye motstand også i Norge mot å fokusere på bosetting her.

"Norsk Lutherske Menigheter i Amerika 1843–1916" angir beliggenheten av menighetene i USA og Canada. 8 lutherske menigheter har vært registrert perioden 1825 til 1916. Mangen norske immigranter flyttet nok videre på sin ferd, men antallet menigheter tilsier at flere kirkegårder i de bosatte områdene i staten har gravsteder for norske immigranter og deres etterkommere. Noen lutherske samfunn har rent norske navn.


 • Navn på øvrig norsk bosetting i Quebec:
  • Quebec provencial district
   • Quebec
  • Comton provincial district
   • Bury, Waterville
  • Hochelaga provincial district
   • Montreal

Se også

Kilder

 • Augsborg Publising House 1918, Minneapolis
 • "Norwegian Migration to America - The American Transition" av Theodore C. Blegen.
 • Olaf Morgan Norlie. History of the Norwegian people in America