WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Olaf T. Ranum

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Olaf T. Ranum Jr.
Olaf T. Ranums butikk
Interiør Olaf T. Ranums butikk
Olaf Theodor Ranum (født 24. juni 1914 i Trondheim, død 26. februar 2004), sønn av Olaf Teodor Ranum Sr. og Emma Olden. Gift med Gudrun Margot Nustad (5.9.1920- 4.11.1999).

Olaf T. Ranum var musikkhandler, impressario og mesén, som i hele sitt liv spilte en betydelig rolle i Trondheims og Trøndelags musikkliv.

Ranum ble som ung ansatt i familiebedriften Olaf T. Ranum A/S, hvor han var disponent fra 1942 til 1981. Da han i 1981 pensjonerte seg, fortsatte han som impressario i Ranum konsertbyrå.

Ranum var forretningsfører for Trondheim symfoniorkester i 15 år, var sekretær for de første Olavsdagene i Trondheim, formann i Norske Radiohandleres Landsforbund, Norges Musikkhandlerforbund og styremedlem ved Norges Musikkhøgskole og Oslo kammermusikkfestival.

Han ble ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1974, og mottok Trondheim kommunes kulturpris og Sør-Trøndelag fylkes kulturpris.

Blant de musikere han aktivt og personlig hjalp frem, kan nevnes Arve Tellefsen, Elise Båtnes, hornisten Bjørn Fosdal (solohornist i Det kongelige kapel & Danmarks Radios symfoniorkester) og Brynjar Hoff. I tillegg var han mer varmhjertet og musikkinteressert enn rigid forretningsmann, og det finnes et utall anekdoter om hans raushet for musikkens sak. Han var medlem av Den norske Frimurerorden.

Ringve Museum viste i 2000 utstillingen «100 år i musikkens tjeneste». Olaf T. Ranums musikkhandel og konsertbyrå i to generasjoner og 100 år.

Kilder

  • Digitalt Museum
  • Wikipedia
  • Gravminner i Norge
  • Det norske næringsliv. Fylkesleksikon Sør-Trøndelag 1949