WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Olav Bakke Stene

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Olav Bakke Stene (6.11.1910 i Stavanger- 18.7.1943 ved Bedford England), sønn av hospitals- og fengselsprest John Stene (1869 i Byneset-) og hustru Helga Thomine (1869-).

Olav Bakke Stene søkte han seg inn på Hærens Flyveskole på Kjeller. Til kullet 1929 / 30 var det 200 søkere. 20 ble opptatt. Her eksellerte Olav, og var en av de 8 som ble jagerflyver.

1931 begynte Olav på NTH, og ble med i Regi samme år. Han ble Regi-sjef i 1932 og fikk ry som en ”velsignet forbannet rolig” scenesjef som hold alle scenens tråder i sin hånd under ”Næmesis” i 1933.

I 1932 tok Olav Bakke Stene sammen med stud. Per Aas og ing. Haldor Reinhold initiativ til å start NTH-flyklubb. Klubben ble til den 29.2.1932 i Kongsbergrommet, og fikk professorene Lutz, Watzinger og Vogt blandt sine første medlemmer. De første par årene ble det ikke gjort særlig mye, men i 1934 startet klubben bygging av et glidefly av typen ”Hols der Teufel” i snekkerverkstedet på Fysisk Institutt. Olav var byggeleder. Flyet sto ferdig i januar 1935. Det fikk kjennetegnet LN-BAK og bar navnet ”Flisa”.

I 1935 ble Olav Stene valgt til Uke-formann for Dek-e-du.

Etter endt utdanning fikk dipl.ing. Bakke Stene jobb som tegnesjef på Hærens flyfabrikk på Kjeller. Stillingen tilsvarer vel det vi i dag kaller konstruktør.

Da 2. verdenskrig kom deltok Olav Stene i kampene ved Lesjaskogvatnet. Olav flyktet 2. mai fra Molde med båten ”Senior”, men ble beskutt og måtte finne en annen båt. Først den 6. la de ut fra Eggebønes i skøyta ”Sjøgutten”, og kom etter mye sjøsyke og ymse navigering den 9. til Lerwick på Shetland.

Olav Stene var blant pionerene som opprettet flybasen Little Norway i Canada.

Olav søkte seg over i RAF, og ble tatt ut til å fly Mosquito i en elite-avdeling som var spesialister på presisjons-angrep i lav høye og stor fart. Disse avdelingene sto for mange av de legendariske angrepene under krigen: Shellhuset i København, Armiens-fengselet i Frankrike og kringkasteren i Berlin da Gøring skulle holde tale. Han følte seg beæret over å bli tatt ut til slike eliteavdelinger.

Mosquito var på Olavs tid verdens raskeste serieproduserte fly. Det var bygd som en skallkonstruksjon i limtre. Jagerbomberen som Olav fløy var bevæpnet med maskinkanoner, bomber og raketter. Vanligvis benyttet flyverne farten som beste forsvarsvåpen, men flyet var så manøvrerbart at gode piloter kunne ta opp kampen med fiendtlige fly.

Olav og Kjell Løchen gjorde det godt, men 18.juli 1943– like før de var ferdig utdannet - var det slutt på lykken. Da fløy de i god sikt gjennom en høyspentledning over elven Ouse nær Cranfield i Bedfordshire. Høyden over bakken var 15 m, og farten 500 – 600 km/t. Flyet, Mosquito F.B. Mk.VI DZ 495, ble knust i møte med en eng nær elvebredden. Villmannsflyving vil nok mange si i dag, men den gang var det krig, og da man var nødt til å trene under høy risiko skulle man overleve. Tragisk nok hadde et annet fly kollidert med samme ledning et par år tidlige. I dagboken til avdeling blir Olav og Løchen omtalt som blant de bedre på alle områder – ikke dårlig i en eliteavdeling.


Gråkallen Panorama 1935

NTH-studentene Bjarne Næss, Johan Koren Christie og Olav Bakke Stene ved Gråkallen Panorama 1935. Bjarne Næss og Olav Bakke Stene omkom som kampflygere under 2. verdenskrig, Bjarne Koren Christie ble senere sjef for flystasjonen på Kjeller.

Kilder

  • 1. Bodø lufthistoriske forening

Eksterne lenker