WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.
WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.
Omstreifermisjonen og Strinda vergeråd
Historien om Omstreifermisjonens «barneredning» og Strinda vergeråd ble beskrevet av Joar Tranøy i en artikkel i Årboka Strinda den gang da for Strinda historielag 2022.
Joar Tranøy er kjent for sine artikler og bøker om norsk sinnssykeomsorg. Artikkelen hans i årets årbok gir en rystende beskrivelse av den såkalte «barneredningen» av taterbarn som Omstreifermisjonen og Strinda vergeråd utsatte mange familier for i tiden etter 1898, da vergerådsloven ble vedtatt i Stortinget. Omstreifermisjonen het opprinnelig Foreningen til Modarbeidelse av Omstreifervæsenet. Alle kommuner skulle ha et vergeråd på syv medlemmer.
Hovedoppgaven var å sørge for gode oppvekstforhold for barn under 16 år. I praksis ble Omstreifermisjonen et slags statlig "taterdirektorat", som arbeidde for at de "reisende", "omstreiferne", «taterne", ble bofaste og kristne. Dette skjedde i samarbeid med de kommunale vergerådene. Det førte med seg at barn ble skilt fra sine foreldre og satt i fosterfamilier eller i barnehjem som ble opprettet (f.eks. Rostad i Nord-Trøndelag). Arbeidskolonier ble grunnlagt (f.eks. Svanviken på Nordmøre), der taterne skulle lære å bli bofaste. Misjonen sto også bak en betydelig tvangssterilisering av tatere. I artikkelen gir Joar Tranøy noen eksempler fra de gamle vergerådsprotokollene i Strinda.
Artikkelen inneholder 9 fotografier.