WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Operasjon Title

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Fiskebåten Arthur
Operasjon Title hadde som formål å skade slagskipet Tirpitz[1] som lå ankret opp i Fættenfjorden i Åsen.

Det var fiskbåten M/K Arthur som forlot Shetlandsøyene 26. oktober 1942, og som fraktet Leif Larsen (Shetlands-Larsen)[2] med mannskap og 6 britiske spesialsoldater over Nordsjøen. De hadde med seg 2 dvergubåter som skulle forsøke å senke det tyske slagskipet. Båten "Arthur" [3]var ellers den samme fiskeskøyta som Shetlands-Larsen hadde flyktet fra Norge med.

De bemannede dvergubåter var såkalte Chariots. Disse miniubåtene var testet i England, og de var drevet av elektrisitet. Besetningen var ikledd dykkerdrakter slik at de kunne holde seg flere timer under vann. Miniubåtene var utstyrt med tidsinnstilte sprengladninger som kunne bli festet til skipsskroget ved hjelp av magneter.Den britiske marine dannet "Experimental Submarine Flotilla", hovedsakelig basert i Portsmouth. Den ble ledet av Commanders G.M. Sladen og W.R. Fell, og de begynte å trene froskemenn i hemmelighet. Marinen kalte sine bemannede torpedoer for Chariots.

Ved Edøy sør for Smøla ble torpedoene tatt på slep, hengende i vaiere under kjølen på båten. Båten måtte innom Hestvika på Hitra for å reparere motoren, og passerte senere kontrollen fra den tyske vaktbåten utenfor Agdenes.

På veg over Trondheimsfjorden økt vinden på, og i de krappe bølgene på høyde med Trondheim, mistet imidlertid fiskebåten dvergubåtene ved at festene slet seg. Derved ble Operasjon Title umulig å gjennomføre. Båten ble senket nord for Tautra av mannskapet selv, som så rodde til lands og fortsatte ferden mot Sverige over Sandvika i Verdal.

Tirpitz ble senere senket ved Tromsø 12. november 1944 av britiske bombefly. Tidligere samme år hadde britiske dvergubåter påført stor skader på båten.


Kilde

  • 1. Michal Tamelander og Nicolas Zetterling. Tirpitz. Spartacus forlag
  • 2. Wikipedia.


Eksterne lenker