WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ormhaugen

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

Ormhaugen ved AustflataMoholt bygde tyskerne et luftvernartelleri under 2. verdenskrig. Byggingen av M-Flak-Abt 702 startet i juni 1940. Batteriet hadde adkomst fra vest fra innkjøring ved Strinda kirke. Brakkeleiren lå tvers over traseen for Omkjøringsvegen. I tillegg til kanonstillinger og brakkeanlegg ble det bygd bunkere for aggregat og alarminnkvartering av mannskapet. Området var meget sterkt befestet med skyttergraver, miner og piggtrådsperringer.

150 soldater holdt til her og ble ledet av Oberleutnant Ploppa, som var NK i den tyske avdelingen som mistet 10 mann i slaget ved Kjelsted nær Lundamo 14. april. Senere i krigen var Oberleutnant Otto Wollter batterisjef på Austflata.


Ormhaugen.jpg

På dette luftfotoet tatt av Fjellanger Widerøe ser vi Ormhaugen ligge midt i bildet.


Ormhaugen.jpg

Denne forstørrelsen av luftfoto fra Fjellanger Widerøe viser kanonstillingene på Ormhaugen, som i dag er et boligområde. Haugen heter nå Angellhaugen.

Ormhaugen.jpg

Ormhaugen.jpg

Skisse av Ormhaugen

Her ser vi en skisse av Ormhaugen som viser hvordan Omkjøringsvegen senere skulle krysse gjennom artelleristillingene. Intet synlig anlegg vises i dag.

Vertikalfoto 1947 Ormhaugen

Vertikalfoto fra 1947 viser tyske anlegg i Ormhaugen. Dagens veisystem lagt oppå.

Oversikt over eiendomsbeslag

Brevet viser hvilke eiendommer som fikk arealer beslaglagt ved byggingen av anlegget i Ormhaugen

Kilde

  • 1. Knut Sivertsen. Artikkel i Strinda den gang da. Årbok for Strinda historielag 2003, s 112-115
  • 2. Strinden Teglverks privatarkiv ved Statsarkivet TrondheimEksterne lenker