WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Papirarbeideren

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Papirarbeideren. Foto: Jan Habberstad 2014

Papriarbeideren er en skulptur ved Ranheim Jernbanestasjon som ble avduket av kulturminister Trond Giske 7. juni 2008

Papirarbeideren. Foto: Jan Habberstad

Minnesmerket «Papirarbeideren» skal hedre industriarbeideren på Ranheim samtidig som den skal gi et signal for det samfunnet som vi ønsker skal utvikle seg i bydelen vår. Et minnesmerke som skal gi varig verdi og opplevelse for alle, spesielt de yngre på Ranheim.

Plassen i parken mellom kirkegården og den gamle stasjonsbygningen som nå er lokale for bydelsmuseet, er et historisk interessant område med behov for revitalisering samtidig som fremtidige utbyggingsplaner gir området en sentral funksjon som møteplass, knyttet til en større grøntarealplan. I dette bildet tror vi at minnesmerket «Papirarbeideren» vil gi området en ny dimensjon og bidra til en tydeliggjøring av eksisterende kvaliteter i området, også økte kvaliteter for hele bydelen vår.

Kunstnerisk valg

Papirarbeideren. Foto: Jan Habberstad 2014

Konkurranse ble utlyst og blant fem skulptører ble billedhugger Jan-Erik Beck kåret som vinner. I nært samarbeid med represen­tanter fra Peterson Ranheim AS, har kunstneren kommet fram til løsninger hvor papirarbeideren er representert ved en navneliste over de 104 arbeidere som har mottatt kongens fortjeneste­ medalje. På kunstverkets sokkel er også fabrikkens forskjellige avdelinger angitt. Monumentet er utført i corten­ stål og rustfritt stål og er plassert på et fundament av armert betong.

Kunstverket til Jan-Erik Beck ble enstemmig valgt av den oppnevnte jury som besto av Erlend Leirdal, Håkon Skagen, Ullrica Wallin Johansen, Cathinka Mæhlum, Magni Moksnes Gjelsvik og Inger Haraldsen. Begrunnelsen for juryens valg var at Becks skulptur vekket assosiasjoner til papir, tre og levd liv, samt til papirmassens vandring gjennom valsene i papirfabrikken.

Kilde

  • Årbok 2008 Ranheim Bydels Museums Historielag