WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Paul Hansen Birch

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Paul Hansen Birch

Paul Hansen Birch (født 20. juli 1788, død 23. april 1863) var norsk generalmajor, generalkrigskommisær og sjef for 3. Trondhjemske infanteribrigade 1823–1831.

Birch var født i Fåberg, dagens Lillehammer kommune, som sønn av handelsmannen Johan G.H. Reichenwald og ektefellen Marie Elisabeth f. Birch. Som barn ble han og broren adoptert av onkelen generalkrigskommissær Hans Jørgen Birch. Birch var gift med Anna Cathrine Stenersen (f. 1791, d. 1840), datter av byfogd Stenersen på St. Thomas. De ble foreldre til to sønner, hvorav Christian Birch-Reichenwald ble politiker og statsråd.

I 1800 begynte Birch på krigsskolen i Christiania og i 1805 ble han fenrik ved Søndenfjeldske regiment og repetent ved Landkadettkorpset. Birch ble i 1806 sekondløitnant og lærer ved regimentets underofficersskole i Fredrikshald. På denne tiden var prins Christian August leder av det søndenfjeldske regiment og kommandant på Fredriksten festning. I 1809 ble Birch utnevnt til adjutant hos prinsen og medlem av generalstaben.

Ved riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 fungerte Birch som vaktkommandør. Han ble kort etter kaptein og divisjonsadjutant i generalstaben.

Birch ledsaget Karl III Johan til kroningen i Trondheim i 1818, ble i 1820 oberst og i 1821 generaladjutant. Han var en drivende kraft når det veldedighetsarbeid i Christiania. I Trondheim foreslo han i 1826 opprettelsen av selskapet De Nødlidendes Venner. General Birchs gate (Oslo) er oppkalt etter ham.

Birch ble tildelt Dannebrogordenen i 1809 som en påskjønnelse etter innsatsen ved trefningen ved Prestebakke 10. juni 1808.

Kilde

  • 1. Norsk biografisk leksikon, bind I, s 527.
  • 2. Wikipedia

Eksterne lenker