WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Peder Nilsen Klefsås

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Ved skolen på Ranheim var Peder Nilsen Klefsås () lærer. Han var den siste læreren i Strinda som ikke hadde gått på Klæbu seminar. Han ble senere fastskolelærer på Ranheim i 1855 og i Bones skole fra 1858.

På mange måter var han en original, særlig i de siste virkeårene sine. Han hadde den fikse iden at når han lante bort penger til folk, forlangte han å få lånet betalt tilbake med de samme pengestykkene som han hadde lånt ut. Renter forlangte han ikke, men han brukte en egen måte å få leie for pengene, samtidig som denne maten sikret ham til en viss grad noen sikkerhet for lånet. Før dette var betalt tilbake, var han ofte middagsgjest i huset hos den som hadde lånt penger av ham. I sine siste leveår budde han i ei stue like ved vegen, der hvor kirkegården ved Ranheim kirke nå er . Her stelte han seg sjøl, og som rimelig var, var det så som så med rensligheten. En gang kom han til fru Nicolaisen og ba henne stryke noe tøy for seg. Tøyet hadde han sjøl vaska i et hjulspor i vegen.

Han ble etterfulgt i stillingen av Matias Nicolaisen.


Kilder

  • Strinda bygdebok bind 2