WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Peder O. Aune

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Peder O. Aune
Fotograf Aunes bilde fra kroningen 1906
Fotograf Peder Olsen Aune (13.2.1862 i Stjørdal- 11.11.1931 i Trondheim) var sønn av Peder Clarenius Aune og Marie Petronelle Struch. Sønnesønn av kjøpmann Peter O. Aune. Bror til Einar Aune.

I 1878, 16 år gammel begynte Johan Aune i lære hos den polske fotografen Carl Viktor Emanuel Huczowski som hadde flyktet fra hjemlandet og bodde hos Aunes familie. Etter et kortere opphold i Sverige åpnet han i 1883 fotoforretning med atelier i Nordre gate 5 i Trondheim sammen med søsteren Karoline. Allerede året etter overlot han dette til familien og reiste 1884 til USA hvor han ble til 1895. Under oppholdet i USA drev han forretningsvirksomhet innen fotografering i Portland, Oregon. Atelieret ble tatt over av. broren Jonas Kristian Struck Aune, (f. 15/4 1859) da Peder O. Aune returnerte til Trondheim. I 1896 flyttet han til store moderne lokaler i Olav Tryggvasons gate 14 (Mathesongården). Her holdt han hus til 1923 da atelieret ble flyttet til Kongens gate 3 (Frimurerlogen).

Aune ble snart en av de mest fremtredende fotografene i byen og utmerket seg på flere utstillinger både innenlands og i utlandet. Han fikk også i oppdrag å fotografere alt i forbindelse med kroningen av kong Haakon VII og dronning Maud i 1906, det er Aune som har tatt de offisielle kroningsportrettene.

Etter Aunes død i 1931 drev enken Aagot Aune firmaet i et års tid frem til det opphørte i 1932. Hun forærte rundt 20 000 plater og filmer til Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs bibliotek, men det meste av platesamlingen ble kastet på sjøen.

Peder O. Aune fikk div. medaljer og diplomer på utstillinger i utlandet, bl. a. St.Louis, København 1888, Brüssel 1891 og Stockholm 1897. Var en av utstillerne på Bergensutstillingen i 1898, og den eneste utenbys fotografen på den første fotografutstillingen i Christiania i 1900.


Fotoarkivet etter Peder O. Aune

A.Vevelstad historielags fotosamling
B.Ingebrigtsengårdens fotosamling
C.Nordafjeldske Skolemuseums fotosamling (kopisamling)
D.Stortingets billedarkiv
E.Gamle Bergen billedsamling
G.Lokalhistorisk fotosamling ved Nærøy folkebibliotek
H.Sør-Senja museums fotosamling
I.Trøndelag folkemuseums fotosamling


Kilde

  • 1. Inger-Johanne Glasø Røkke. Trondhjems første fotografer. Trondhjemske samlinger 1990.
  • 2. Preus Fotomuseum
  • 3. Norsk fotografisk tidsskrift 20(1931) : 9, s.109 (nekrolog)

Eksterne lenker