WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Per Tangen Lykke

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Tangen Lykke. Foto: Trondheim Byarkiv

Per Tangen Lykke (født 1.5.1895 på Strinda, død 7.10 1942 på Falstad) var sønn av Peder Knudsen Lykke og Augusta Johanne Vanvig. Per Lykke giftet seg i 1919 med Åsa Cathinka Sætre Johnsen (23.11.1899 i Oslo- 19.9.1965). De fikk fire barn sammen: Per Tangen Lykke (1920-), Tore Kristian Lykke (1921-), Erik Lykke (1928-),.

Per Lykke begynte etter Handelsgymnasiet som befrakter i et trondheimsfirma 1915; deretter var han befrakter i Statens Skipsfartsdirektorat, før han 1920 startet sin egen skipsmeglerforretning. Fra 1927 var han disponent i Lykkes Rederi. Samtidig engasjerte han seg i reveavl.

Både innen skipsfart og oppdrett deltok han i flere organisasjoner, og hadde en rekke verv. Blant annet var han styremedlem i Norges Skipsmeglerforbund og flere private selskap. Lykke markerte motstand mot det tyske styret, og kom som en konsekvens i okkupasjonsmaktens søkelys. Kontorene hans ble beslaglagt, angivelig som represalie for at en av sønnene hans hadde revet ned en tysk propagandaplakat. Sterkest kom Lykke trolig likevel i tyskernes søkelys fordi han nektet å bøye seg for nazifiseringen av næringslivets organisasjoner i 1941. Han meldte seg, som en av få, ut av både Norges Rederforbund og Skipsmeglerforbundet.

Per Lykke ble arrestert på revefarmen sin i Hegra, sent på formiddagen 6. oktober 1942, av to norske lensmannsbetjenter. Da hadde han fått beskjed fra sitt kontor i Trondheim at tyskerne ville ha tak i ham, men avsto like fullt to muligheter som bød seg til å flykte på veien til Trondheim. Han ble først bragt til Gestapo-hovedkvarteret i Misjonshotellet, og derfra til Falstad på kvelden, for så å bli henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Bodde i Tiedemanns gt 40 i 1934.

Se også


Kilde

  • 1. Ukeadressa 6. oktober 2012
  • 2. Norsk biografisk leksikon

Eksterne lenker