WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Peter Daniel Baade

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Peter Daniel Baade (født 8. mars 1737 i Trondheim , død 25. oktober 1823) var en norsk teolog og jurist med virke i både Trondheim og i Danmark. Han var den første bibliotekar ved Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab.

Peter Daniel Baade var sønn av Daniel Baade og Helle Marie Petersdtr. Lange. Han ble uteksaminert fra Trondheim katedralskole i 1755 og to år senere ble han candidatus theologiæ. I 1762 dro han til København, hvor han fortsatte sine studier og ble candidatus juris i 1764.

1764 kom han tilbake til Trondheim hvor han ble amanuensis hos biskop Johan Gunnerus. Han kom med i arbeidet med å reorganisere Vitenskapsselskapet og det var han som laget det første utkastet til nye statutter. I desember 1767 ble han utnevnt til Selskapets første bibliotekar, men ble i januar 1768 kalt til sogneprest i Lidemark og Bjæverskov og reiste straks dit.

I 1773 giftet han seg med Karen Friis Spliid (1745–1813), prestedatter fra København. I 1784 ble Baade prost og et år senere sogneprest i Borgund. Noen år senere ble han prost over Sunnmøre. Han var en dyktig og ansett geistlig av opplysningstidens mildt ortodokse og kulturinteresserte prestetype. Han holdt skolen i god stand og var en foregangsmann i gårdsbruk og hagestell Han var lenge formann i Søndmøre Landhusholdningsselskab (Norges første). Biskop J.N Brun holdt ham for å være stiftets dyktigste prost.

Se også

Hageplanter i Trondheim og Strinda anno 1768

Kilde

  • 1. Norsk biografisk leksikon, bind I, s 332.
  • 2. Wikipedia

Eksterne lenker