WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Peter O. Aune

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter O.Aune

Kjøbmann Peter O. Aune var en av grunnleggerne av Trolla Brug.

Han var bondesøn fra Rindalen og født i 1799. Han kom som ungt menneske til Trondhjem og var endel år i forretningen hos kjøbmand Wullum på hjørnet av Søndre gate og Karl Johans gate; gården stod der hvor "Gildevangen" nu er.

Aune etablerte egen forretning i 1820-aarene og kjøpte i 1838 efter Machholm gården nr. 6 i Strandgaten, nu Olaf Trygvessøns gate, hvor han siden drev en av byens betydeligste forretninger, det velkjendte firma P. O. AUNE & SØN.

Aune deltok aldri i det kommunale liv, Han var i mange år overformynder, og benyttet seg av den adgang loven gav ham i denne stilling til å undslå sig for alle andre hverv.

Han var først gift med Caroline Sandberg, som døde i 1853, og siden med Margrethe Sollie, som døde i 1915. Aune døde den 30. mars 1886.

Sønnen, kjøbmand OLUF ANDREAS AUNE var født i 1827 og gik tidlig ind i sin fars firma, av hvilket han trådte ut i 1881 Han døde den 16. mars 1883.

Kilde

  • 1. Olav Henmo. Trondhjems mekaniske verksted 1843-1918
  • 2. I. Richter: Det gamle og det nye Trondhjem. Forlaget Norge 1906.

Eksterne lenker