WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Probat

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Probat A/S, kaffebrenneri på Nyhavna, etablert av B. Brodersen.Senere overtatt av Kjeldsberg som Kjeldsbergs kaffebrenneri.

Kjeldsberg kaffebrenneri.Foto: Jan Habberstad 2015
A/S Probat 1969. Foto: Jan Habberstad
Ansatte ved Probat 1969. Pedersen, Nilsen og Sunde foran. Kystad bak
Pedersen ved vekta. Foto: Jan Habberstad
Eid styrer kaffeproduksjon i A/S Probat
Nilsen fyller kaffe i poser
Kaffen ble fraktet ut til kundene med lastebil

Nilsen fyller kaffe i posene. Foto: Jan Habberstad 1969


Jan Habberstad forteller:


I 1969 hadde jeg sommerjobb i 3 uker som sjåfør hos kaffebrenneriet Probat på Nyhavna. Jeg fraktet nymalt kaffe i 25 kg sekker på lasteplanet til en Bedford lastebil. En gang hoppet 2 sekker av lasteplanet da jeg kjørte for fort etter forholdene oppover Øvre Bakklandet. Gata ble kaffebrun, og jeg en smule nervøs for konsekvensene. Men det gikk bra - kaffe var det visst nok av hos produsenten...

Tror det var det året at Kjeldsberg begynte med vakumpakket kaffe.

Kundene var restauranter og kafeer rundt om i byen. Det ble å bære sekkene opp de smale trappene opp til kjøkkenet. Fikk sett baksiden av byen da ja.

Jobben var en hyggelig avveksling fra studiene ved NTH. Bare hyggelige og dyktige mennesker som jobbet der. Sjåføren jeg vikarierte for hadde en Ford Anglia husker jeg, den bilen med Z-bakrute.

Så -mange år senere- i 2018 ble jeg invitert på bedriftsbesøk på kaffebrenneriet - jeg hadde jo tatt endel bilder som de ansatte nå hadde fått se. Og så var jeg kanskje en av meget få tidsvitner som hadde sett den gamle fabrikken.

Kilder

  • Olaus Schmidt. Handelsboka for Trondheim 1946
  • Bilder fra Jan Habberstads privatarkiv