WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Røyklegging under krigen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Røyklegging på Lademoen
Røykleggingstønne.
Tønna står i Norsk Rettsmuseum.
Det tyske hovedkvarteret, "Flakgruppenkommando", ble under 2. verdenskrig plassert på Kuhaugen, der Luftkrigsskolen i dag holder til. En undergruppekommando ble i tillegg etablert på Blyberget, Sverresborg.

I oktober 1944 ble marineluftvernet utvidet til et regiment, "32. Marineflak-Regiment ". Til slutt skulle mannskapene utgjøre omtrent 2 000 mann. Fra januar 1944 var en egen røykleggingsbataljon blitt oppsatt med hovedkvarter ved Sverresborg skole. Bataljonen var organisert i fire kompanier, samt en egen sjøgående røykleggergruppe forlagt til Skansen.

I Trondheim hadde tyskerne en egen røykleggingsavdeling, "1. Marine-Nebel-Abteilung", som i tilfelle flyangrep skulle røyklegge byen og havnen, for å vanskeliggjøre alliert bombing. Tønnene inneholdt klorsulfonsyre, som reagerer med luft ved å utvikle en kraftig tåke. Tønnene var plassert både rundt i byen, på moloene og om bord i båter i en egen røykleggingsflotilje.. Røykleggingen var ved gunstige forhold meget effektiv, men blindet samtidig eget luftvern. Ved det amerikanske flyangrepet på Nyhavna den 24. juli 1943 blindet røykleggingen det meste av luftvernet, kun batteriene på Munkholmen og Ladehammeren hadde fri sikt.


Kilde

  • Knut Sivertsen. Trondheim i sjøkrigens tegn. Trondheim havn 1940-1945.
  • Norsk Rettsmuseum