WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Ranheimsrunden

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Ranheimsrundens på Ladestiens forlengelse passerer forbi Ranheim kirke. Foto: Jan Habberstad 2021
Ranheimsrunden- skilt
Ranheimsrunden- karttavle
Ranheimsrunden - infotavle ved Tangen
Ranheimsrunden nærtur er en turløype på 6,9 km og går gjennom nedre Charlottenlund og Ranheim.

Ranheim er en bydel øst i Trondheim. Ranheim tilhørte Strinda kommune før sammenslåingen med Trondheim kommune i 1964. Navnet Ranheim betyr «heimen ved ranene». Ranene er de tre bergutspringene i Trondheimsfjorden i området ved Hansbakkfjæra. Bydelen har historisk en sterk arbeiderbevegelse grunnet papirfabrikken som la grunnlaget for bebyggelse på stedet. Elva «Vikelva» (også kalt «Lutelva» eller «Reppen») renner gjennom bydelen, og tilgangen på rennende vann var en medvirkende årsak til at Ranheim Papirfabrikk AS ble anlagt her i 1884. Det startet som en cellulosefabrikk, men nå lager fabrikken papir- og massivpapp.

Ranheimsrunden har fem nærturtavler med informasjon om historien knyttet til bydelen. I tillegg finnes en rekke andre severdigheter i kategorien Ranheimsrunden nærtur.

Et parti forbi Rangeim og Grilstad ligger ved Pilgrimsleden.


Se også