WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Reperbanen på Bakke

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Reperbanen på Bakke foran Rosenborg gård ca 1893
Reperbanen på bakke - 1905
Reperbanen på Bakke foran Rosenborg gård ca 1826. Trolig malt av Johannes Finne Rosenvinge

Reperbanen på Bakke (Innherredsveien 4-20) var en håndverksbedrift, opprettet 1703 av Biskop Peder Krog, eieren av Bakke gård. Biskopen fikk privilegium på å bygge og drive en reperbane på gården. Banen lå på flata nedenfor gården, og strakte seg fra nåværende Bakke bru til porten ved Trondhjems mekaniske Værksted.

Reperbanen ble forpaktet bort til ulike repslagere gjennom tidene. Omkring 1870 var banen 360 meter lang, og det var ansatt 60 mann ved bedriften.

I siste halvdel av 1800-tallet var banen forpaktet av Johan Ludvig Næss, som utviklet den til en av byens store repslagerbedrifter. Bedriften var utstyrt med moderne engelske slå- og uthalermaskiner, drevet av en dampmaskin som ytte 10 hestekrefter.

Kommunen overtok tomtegrunnen 1888, og reperbanen ble nedlagt 1892. Tomten er utstykket, og mange bedrifter har etter hvert overtatt tomtegrunn fra Reperbanen. Deler av bygningen stod til 1950-årene.


Se også

Kilder

  • Trondheim Byleksikon 1996
  • Jan B. Vindheim. Reperbaner i Trondheim 1637 - 1925