WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ringvål sanatorium og behandling av tuberkulose

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Liggehall ringvoll sanatorium

Ringvoll Sanatorium ble innviet 23. juni 1935. Sanatoriets kapasitet var beregnet til 150 pasienter, om nødvendig økes til 162. Liggehallen / kurhallen var plassert i 4. etasje.

På dette tidspunkt fantes ikke effektive medikamenter mot tuberkulose. De fleste benyttede operasjonsmetodene hadde som formål å få syke, skadede deler av lungen til å falle sammen og holde seg i ro. Det ble antatt at kaverner (hulrom) da ville lukkes og at sår i luftveier og lunger ville gro raskere. Tuberkulose var svært smittsomt. Selv om utskrevne pasienter var i bedring, hadde nesten alle latent sykdom i kroppen.

Allerede 2 måneder etter innvielsen var sanatoriet fullt belagt. På 1940- tallet ble det tatt i bruk virksomme medikamenter, først PAS og streptomycin, fra 1952 isoniasid.

Fra 1940 ble Norges befolkning undersøkt med skjermbildekontroll og Pirquet. Ved negativ Pirquet ble det gitt BCG-vaksine. Screeningundersøkelsene fortsatte i 30 år, siden ble kun risikogrupper rutinemessig undersøkt. Som følge av stadig færre tilfeller av TB i skandinaviske land avtok behovet for obligatorisk BCG-vaksinering av skoleungdom.

Tuberkulosebasillen ble oppdaget i 1882 av den tyske legen Robert Koch (1843-1910). I 1890 framstilte Koch tuberkulin som inneholdt protein fra TB-basillen. Når tuberkulin rispes (Pirquets prøve) eller sprøytes inn i det ytterste hudlaget oppstår som oftest en lokal rød hevelse hos de som har vært smittet.

I 1900 døde 31 av 10.000 innbyggere som følge av TB. I 1928 var antallet redusert til 15 av 10.000.


Kilde

  • 1. Jens Harald Holmboe. Årskrift 2014 Heimdal historielag