WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ringve Museum

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringve Museum ca. 1953

Ringve Museum er Norges nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter og en av de gamle lystgårdene på Lade. Ringve er et av museene som inngår i Museene i Sør-Trøndelag (MiST).

Museet ble åpnet for publikum 11. oktober 1952, og bygger på grunnleggeren Victoria Bachkes private samlinger. Ringve har i dag en instrumentsamling som omfatter ca. 2 000 musikkinstrumenter fra hele verden. Noen av instrumentene brukes aktivt i formidlingen.

Under en brann 3. august 2015 gikk imidlertid to klaverinstrumenter tapt, og det ble betydelige skader på deler av bygningsmassen.

Bygningene på Ringve representerer tre århundrer i gårdens historie, og den eldste bygningen kan dateres tilbake til 1700-tallet. Ringve gård er barndomshjemmet til sjøhelten Peter Wessel «Tordenskjold». Ringve botaniske hage på 130 dekar omkranser bygningene, og drives av Vitenskapsmuseet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Victoria Bachkes svigerfar, Anton Sophus Bachke kjøpte gården i 1878. Grunnleggeren Victoria Bachke ble etterfulgt av Jan Voigt som direktør i 1963, av Peter Andreas Kjeldsberg i 1997 og av Ivar Roger Hansen i 2014.

Utstillinger

Ringve har to faste utstillinger, «Hovedbygningen» og «Låven». Hovedbygningen med interiører fra 1880-årene er ramme for omvisninger med musikkdemonstrasjoner i sommerhalvåret, der guidene demonstrerer et utvalg av instrumentene, mens utstillingen «Museet på Låven» er tilgjengelig hele året.

Samlinger

Ringve har i dag en instrumentsamling som omfatter ca. 2000 musikkinstrumenter fra hele verden. Av disse er omkring 700 såkalte klassiske europeiske instrumenter, dertil europeiske og ikke-europeiske tradisjonelle instrumenter.

Se også

Litteratur

  • Peter Andreas Kjeldsberg: Historien om Ringve Museum. 2016

Kilde

  • Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Ringve Museum» fra Wikipedia på bokmål. For å se bidragsytere; se «historikk» knyttet til den opprinnelige artikkelen og «historikk» knyttet til denne siden.

Eksterne lenker