WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Robertus Stephanus Henrici

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra Robert Stephan Henrici)
Hopp til: Navigasjon, søk

Robertus Stephanus Henrici (20.2.1715 i Helsingør- 26.7.1781 i Trondhjem) var sønn av tollkammerer Jokum Henrici og Marie Tigh. Gift 9.8.1753 i Trondhjem med Inger Manzin. En sønn, en datter.

Robertus Stephanus Henrici var Stadsfysikys i Trondheim 1749-1781. Han etterfulgte Paul Dons.

Henrici lot sine barn behandle med koppevarialosjon ( innpoding av væske-blæreinnhold fra koppepasienter) ved en koppeepedimi i 1762. Kukoppevaksinen ble utviklet av Edward Jenner i 1796. I 1810 ble varialosjon forbudt i Norge.

Henrici fikk også ansatt Maren Andersen, den første utdannede jordmor med eksamen i Trondhjem i 1753.

Han kjøpte gårdene Steinan Nedre og Steinaunet i 1757. Henrici som var særlig interessert i naturfag, var også en god venn av biskob Johan Gunnerus. Blant annet instruerte han biskopen i disseksjon. Han var med i Det Trondhjemske Selskap fra begynnelsen i 1760, og selvsagt fra 1767, da det fikk sitt rette navn Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, forkortet DKNVS. På biskopens initiativ ble det bevilget 50 riksdaler årlig av skolens kasse til dr. henrici, som hver onsdag skulle gi timer i naturhistorie for latinskolens elever, først og fremst i botanikk og mineralogi. Undervisningen skulle foregå i Henricis hus i Søegaden, og om sommeren skulle han ta elevene med på botaniske ekspedisjoner. Det skal framdeles finnes planter som Henrici samlet ved sine gårder Steinaunet og Steinan Nedre:

Jasminum odoratissimum
Lithspermum officinalebr
Myrtus communis
Cheiranthus Cheiri
Robina Caragana
Citrus medica. Sitron

I Trondhjem hadde han en bygård i den senere Kjøpmannsgaten 24, og i Søndre gate 9.

Kilde

  • 1. Oddlaug Marstein. Legeliv i Trondheim. Trondheim stadsfysikats første 238 år 1661-1899.


Eksterne lenker