WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Rorbuene på Hylla

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Bildet som er fra albumet til Arnt Landre,viser fra venstre Hyllabua, Henriksenbua og Bindalsbua.

[[Bilde:|thumb| ]]

Luftfoto Fjellanger/Widerøe over Sør-Gjeslingan 1961.
Utsikt mot Hylla fra Nakken 2020

[[Bilde: |thumb| ]] [[Bilde:|thumb|Rorbukart Sæternesholmen. ]] Hylla utgjør den nordre del av øya Heimværet i Sør-Gjæslingan i Vikna

Heimværet er beskrevet detaljert i Bjarne Borgans bok Viknaboka. Her var lenge både fast bosetting og rorbuer.

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår.

Otterøy Historielag i 1993 utarbeidet en historikk der også rorbuene i fiskeværet er gitt en beskrivelse.

Hus og ruene er gitt et nummer, og eierne av buene er oppført med deres hjemsted og tidspunkt for oppføring av buene. De fleste buene var privateide og konstruert på brukernes hjemsted, der ble de demontert og fraktet til Sør-Gjeslingan der de så ble satt opp med tillatelse fra væreieren. Da de rike fiskeriene ble avsluttet i mellomkrigstiden ble mange buer demontert og fraktet bort. Da væreieren gikk konkurs på tidlig 1970-tall, ble det iverksatt opprydding i øyværet. Som følge av dette ble antallet gjenstående buer sterkt redusert, da bare væreierens egne buer (med få unntak) kom til å bli stående igjen. Dog var en del av de buene som stod på Heimværet og Hylla eid av oppsitterne i fiskeværet, og ble bevart.

Bolig og Rorbukart Hylla
Rorbuer i Sør-Gjeslingan oppført 1855-1935

Se også

Kilder