WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.S. Paltiel - Herrekonfeksjon

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Herreekvipering S. Paltiel før 1909. UBiT
Salomon Paltiel gravsted. Foto: Jan Habberstad 2016
S. Paltiel - Herrekonfeksjon, detalj en gros, Brattørgata 6, forretningen etablert 22. januar 1897 av I. Paltiel og A. Mendelsohn under navnet I. Paltiel & Co.

I den første tiden hadde forretningen lokaler i Brattørgata 12, som eides av firmaet.

Da Salomon Paltiel overtok firmaet i 1915, ble firmanavnet forandret til S. Paltiel, og forretningen flyttet inn i egne lokaler i Brattørgata 6. I juni 1934 ble firmaet rammet av brann, og bygde så i 1935 en moderne forretningsgård.

Salomon Paltiel avgikk ved døden i 1935, og sønnen Idar Paltiel overtok forretningen. Han drev den til 1942, da han og hans familie ble arrestert og sendt til en tysk konsentrasjonsleir. Den eneste som overlevde var Salomon Paltiels yngste sønn Julius Louis Paltiel.

Firmaet hadde en kommisarisk leder under krigen. Julius Paltiel startet firmaet på nytt i august 1945.

Omsetningen i firmaet omfattet alt i herreekvipering, og hovedartikkelen var herrekonfeksjon. Tre skredderversteder, to i Molde og ett i Åndalsnes var firmaets hovedleverandører av ferdigsydde herreklær. Deres produksjon omfattet frakker, dresser, gutte- og arbeidsklær.

Kilder

  • Det norske næringsliv. Fylkesleksikon Sør-Trøndelag 1949.
  • Universitetsbiblioteket