WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.STRIX

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Gymnassamfundet STRIX ved Strinda videregående skole ble stiftet i 1941. Den første formannen var Leif Thomasgaard som fikk tillatelse av rektor Hans Henie til å danne et elevsamfunn ved Strinda Høyere Almenskole som skolen het den gang.

Det var Asbjørn Fenstad som satte navn på foreningen, idet han hadde en caps med bildet av en ugle omkranset av det norske flagg i farger. Hans språkkyndige tante oversatte ordet ugle til det latinske navnet Strix.

I begynnelsen ble STRIX-møtene holdt på Berg skole, senere ble tilholdsstedet flyttet til Trondhjems borgerlige Realskole, der STRIX-rommet var på toppen av Dessengården.

Det første møtet ble arrangert i 1942 i Berg skoles gymnastikksal.

Ved juletider 1955 flyttet foreningen inn i nye bygninger på Blussuvoll, og gymnassamfunnet etablerte seg på STRIX-rommet i 4. etg.

I oktober 1956 ble det arrangert et spesielt STRIX-møte som markering av 15-årsjubileet. Det var daværende formann Arnlaug Leira som stod bak innstiftelsen av "Den Overordentlige Maelchehungrige Ugle Strixianes orden", populært kalt DOMELUS-ordenen. Først i 1959 ble den første ridderpromosjon foretatt på juleballet i Hotell Prinsen. Sverre Granholt jr. ble den første ridder.

Reidar Ulseth ble oppnevnt til æresmedlem av STRIX.

STRIX-formenn gjennom de første årene er gjengitt i egen artikkel.

STRIX

Kilde

  • 1. Strix juleball i Studentersamfunnet 1968/69

Eksterne lenker

Strix historie .