WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Sonofre 6. oktober 1942

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Utklipp fra Ukeadressa 6.10.12

6. oktober 1942 erklærte reichskomrnissar Josef Terboven unntakstilstand i store deler av Sør-Trøndelag, hele Nord-Trøndelag og Grane herred i Nordland.

Henrik Rogstad utarbeidet gissellisten til tyskerne som inneholdt 15 navn. Ti kjente personer fra Trøndelag ble arrestert og dagen etter henrettet under denne unntakstilstanden.

Tyskerne plukket ut representanter fra forskjellige samfunnslag for å hevne motstandsbevegelsens sabotasjeaksjoner. Tilbake sto ektefeller og barn uten forklaring. De fleste fikk vite om sin kjæres død gjennom tyskernes kunngjøring i avisen.

De som ble henrettet var:


En kunngjøring i Adresseavisen 7. oktober 1942 er årsak til en viss forvirring omkring tidspunktet for henrettelsene av sonofrene. I kunngjøringen, undertegnet av SS-Obergruppenführer og general i det tyske politi, Rediess, het det at ti navngitte norske statsborgere var henrettet kl. 18. den 6. oktober 1942. I virkeligheten satt de ti personene på det tidspunkt på Misjonshotellet i Trondheim etter arrestasjonen samme ettermiddag. Først utpå natten ble de kjørt til Falstadskogen ved Falstad fangeleir, der henrettelsene fant sted tidlig på morgenen. Ifølge Erik Melbye Brekke, en av teatersjef Henry Gleditsch' nærmeste medarbeidere på Trøndelag Teater, skal Gleditsch og de ni øvrige arresterte selv ha hørt tyskernes offisielle kunngjøring av henrettelsene mens de fortsatt befant seg på Misjonshotellet.

Levningene av de ti sonofrene ble for øvrig fjernet av tyskerne i dagene før krigen var slutt i mai 1945 og lastet om bord i en båt som ble senket på fjorden.

Kilde

  • Ukeadressa 6. oktober 2012 og 13. oktober 2012

Eksterne lenker