WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Spanskesyken

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Lungebetennelse i kirkebok Strinda

Spanskesyken som herjet under 1. verdenskrig var den verste epedimi i Norge i dette århundre. I Trøndelag herjet "Spanska" verst vinteren 1918-1919. I hele landet døde døde 7308 av Spanskesyken i 1918. Dette var en influensaepedimi som ramet hele verden, og 30 millioner mennesker døde som følge av epedemien. Epedemien dukket opp i det fjerde krigsåret. Lungebetennelse var dødsårsaken.

Ingen effektiv medesin fantes. I mange familier døde hele barneflokken. Første offer for sykdommen Trøndelag var forfatteren Erling Solstad som 31.juli 1918. I Trondheim var det rundt 20 dødsfall hver dag fra september og utover. Næringslivet gikk nesteni stå. 14. september ble det vedtatt å stenge kinoene, og helserådet frarådet møter og forsamlinger av alle slag for å begrense smittespredningen.

I Strinda ble det i september 1918 rapportert inn 43 dødsfall, mens det normale månedssnittet var 10.

Døde sept 1918

6 av 9 døde av lungebetennelse ifølge kirkebok Moholt kirke andre halvdel av september 1918

Kilde

  • 1. Gerd Søraa. Det stod i avisa 1900-1920. Nidaros forlag

Les også

Eksterne lenker