WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Statspolitiet i Trondheim

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Søndre gt 5 i 2013
Statspolitiets avdeling i Trondheim var et av 6 underkontorer av Statspolitiet i Oslo. Statspolitiet holdt til i Søndre gate 5. Totalt var 30 personer ansatt her. Kontoret ble opprettet sommeren 1941 og ble i starten ledet av politiinspektør Roar Lund (29.3.1908 i Tromsø-).Han ble i 1943 overført til Trondheim Politikammer. Statspolitiet i Trondheim ble deretter ledet av Jørgen Voldstad (12.1.1901 i Rauma- 1969 i Molde). På slutten av 2. verdenskrig ble Harald Birger Ekeland (28.12.1907- 30.10.1996 i Oslo) beordret til en lederrolle i Statspolitiet i Trondheim.

Operasjonsområdet til Trondheimskontoret var deler av Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og søndre områder i Nordland. I tillegg hadde Statspolitiet i Trondheim ansvar for enkelte av Grensepolitiets grensestasjoner fra Røros og opp mot Rognan.

Statspolitiet var svært aktivt i planleggingen for og arrestasjonene av norske jøder i Trondheim i november 1942, se Sonofre 6. oktober 1942. Noske tjenestemenn ble også avgitt til det tyske sikkerhetspolitiet med jevne mellomrom. det ble brukt mye krefter på å dele ut bøter til alle som festet blomster på klærne ved Kongens bursdag, som hadde binderser festet på jakkeslaget, som ikke fulgte flaggbestemmelsene eller utført annen aktivitet fastsatt av de tyske okkupasjonsstyrkene eller av Nasjonal Samling.

Statspolitiets arbeid i Trondheim framstilles i Eirik Veums bok som forholdsvis humant og lite agressivt. En årsak til dette fremstilles som en følge av at det tyske sikkerhetspolitiet i Midt-Norge hadde et utstrakt samarbeid med Henry Rinnan og hans nettverk. Rinnans folk tok over endel av de mer hardhendte oppgavene som Statspolitiet ellers ville ha fått. Et unntak er knyttet til Kaare Nikolai Hovind (24.10.1910-) som skal ha vært svært aktiv ved tortur av nordmenn i fangenskap i Bandeklosteret.

Kilde

  • 1. Eirik Veum. Nådeløse Nordmenn. Statspolitiet 1941-45.
  • 2. Wikipedia

Eksterne lenker