WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Sverresborg. Foto: Jan Habberstad 2012
Sverresborg. Foto: Jan Habberstad 2012
Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, Sverresborg Allé 3, på Sverresborg er Norges 3. største friluftsmuseum med 70 hus og over 100.000 gjenstander. Museet ligger rundt de historiske ruinene fra Kong Sverres borg fra 1182/83.

I slutten av 1930-årene gikk en av vår tids store arkeologer, Gerhard Fischer (12.7.1890- 10.9.1977), løs på en brønn i Sverresborg. Årsaken var dette avsnittet i Sverres saga:

«Baglerne tok alt det gods som var i borgen, deretter brant de ned hvert hus som var der. De kastet en død mann i brønnen, siden bar de stein til og fylte den.»

Sverres saga ble i all hovedsak skrevet i samtiden, så det var slett ikke utenkelig at hendelsen var historisk korrekt. Og ganske riktig. Fischer fant et skjelett i bunnen av brønnen. Men den kommende verdenskrigen skulle sette sluttstrek for hans utgraving. Borgen ble okkupert på ny, denne gang av tyskerne. Fischer hadde dekket til skjelettet igjen, og det ble snart gjemt og glemt under nye lag av historie.

I 2014 ble dette skjelettet gjenfunnet. Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) undersøkte resultatene av C14-datering. Kroppen i bunnen av brønnen tilhører en middelaldrende mann som sluttet å puste for mer enn 800 år siden, og vi er mer enn rimelig sikre på at skjelettet i brønnen kan knyttes til de dramatiske fortellingene i sagaen da Sverresborgen ble ødelagt, skriver NIKU.


Kilde

  • 1. Nettsted Sverresborg
  • 2. Aftenposten 5.11.2014


Eksterne lenker