WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Townships i USA

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Nummerering av seksjoner i et township

Et Township i USA er en mindre geografisk enhet i de fleste statene i landet. Hvert county er delt opp i flere township. Dette består av 36 kvadratiske seksjoner (6x6 miles), basert på rette linjer. Grunnlinjen nord-sør angitt med en breddegrad, og øst-vest med en meridian.

Norwegian Grove township map, Ottertail County, MN
Trondhjem township map, Ottertail County, MN
Nidaros township map, Ottertail County, MN


Hver av de 36 seksjonene er en kvadratmil (engelsk mile), som tilsvarer 2,59 km2 eller 640 acres (ca 2.560 dekar). Et township dekker 93,24 km2, og tilsvarer i størrelse en mindre norsk kommune.

Det var De Forente Stater som eide jorda, ikke de enkelte statene da immigrasjonen skjøt fart. Townshipene ble målt opp med grensepåler, og salg av gjord kunne gjøres på landkontorene. Før "Homestead Act" kom i 1862, var minsteprisen 1,25 dollar pr acre. Den nye loven tilsa at settlerne kunne ta i bruk opptil 160 acres, eller en kvart seksjon, ved å registrere dett på regjeringens landkontor.

Fra 1873 kunne en "Homesteader" erhverve ytterligere 160 acres hvis han plantet 10 acres med skog i løpet av 8 år. Dette var et tiltak for å plante til litt av pærielandskapet.

Da de norske emigrantene ble bosatt ute i landdistriktene, ble de etter hvert registrert som eiere av et registrert areal innen et township.

Det finnes originale håndtegnede kart over slike townships, der eierne av hvert jordstykke står skrevet inn. Et godt hjelpemiddel i senere slektsgransking siden naboene ofte kom fra samme distrikt i emigrant-hjemlandet.

Det finnes lister over townships for 20 stater, øvrige stater i USA har liknende inndeling.

Kartene som viser townships er kalt for Plat-maps. Disse er etter hvert blitt digitale, se her for Minnesota https://www.lib.umn.edu/borchert/digitized-plat-maps-and-atlases#A

Du kan også finne ut hvem som først eide jorda, samt følge utviklingen av dette over tid, eksempel

Eksterne lenker