WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Trondheim kino

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Verdensteatret. Foto: Jan Habberstad 2014
Filmteatret. Foto: Jan Habberstad 2014
Trondheim Kino ble opprettet i 1918 som følge av at Stortinget fem år før ga kommunestyrene rett til å gi konsesjoner for kinodrift. Trondheim Kommune overtok det da privateide VerdensteateretCirkus-tomta i Prinsens gate, som tidligere hadde vært Nordens største kino med 1150 sitteplasser, og dets direktør Hans Oscar Fredrik Kunig ble da den første kommunale kinobestyrer. Filmteatret holdt til i samme bygning.

Trondheim Kino inngikk i 1938 en avtale med Folkets Hus om kinodrift og seks år senere i 1944 ble kinoen åpnet under navnet Sentrum Kino. Denne var i drift fram til 1993, da den store salen ble bygd om til fem saler og omdøpt til Nova Kinosenter. Kinosenteret ble ytterligere ombygd i perioden 2003–2004 og fikk da ytterligere seks saler. Novas storsal, Liv Ullmann-salen, har blitt modernisert flere ganger, sist i 2013 med nytt lerrett og helt nytt Atmos lydsystem.

I Strinda var ikke kommunestyret interesserte i å drive kino og lot heller distributørene Metro-Goldwyn og Universal Pictures drive Rosendal kino fram til 1929, da Trondheim Kino fikk leie lokalene som de senere kjøpte i 1957.

Trondheim Kino drev også i mange år kino i Heimdal samfunnshus under navnet Heimdal Kino.

Trondheim Kino var i perioden 1992–2000 organisert som kommunal bedrift, og ble heleid kommunalt aksjeseskap fra 2000.

Fra 2005 har Trondheim internasjonale filmfestival – Kosmorama hatt sine visninger på Trondheim Kino.

Kinosenteret har blitt ombygd i flere omganger og Prinsen Kino framstår i dag som et moderne kinosenter med åtte saler.


Kilde

  • Trondheim Byleksikon


Eksterne lenker