WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Ubåten Uredd

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk

«Uredd» var en norsk ubåt under den andre verdenskrig som en del av 9th Submarine Flotilla at Dundee og den eneste norske ubåten tapt i kamp. Ubåten ble bygget ved Vickers Armstrong i Barrow-in-Furness, sjøsatt 24. august 1941, og ble gitt av Royal Navy til Sjøforsvaret i slutten av 1941.

Første oppdrag startet 8. mars 1942 og gikk ut på oppklaring langs Nordlandskysten. Mannskapet observerte to jagere i sleipner-klassen samt to fly. Andre oppdrag var eskortetjeneste for en konvoi til Murmansk. 30. april 1942 møtte «Uredd» opp ved konvoien sammen med ubåtene «Minerve» og «Jastrazab». Tyske fly angrep konvoien 1. og 2. mars, men mislykkes grunnet godt forsvar fra allierte jagerfly. «Jastrazab» ble senket av disse jagerne, da den ble tatt for en tysk inntrenger, da den hadde forvillet seg inn i selve konvoien. 15. mai kom konvoien til Murmansk, og «Uredd» var tilbake i Lerwick 7. mai.

«Uredd» var så med på to konvoier til. 2. september var den på nytt oppdrag, Andfjorden skulle dekkes. Ubåten returnerte fra oppdrag 29. september. 12. oktober var det nytt oppdrag på Norskekysten. I Åfjorden senket hun sitt første skip, et tysk handelsskip av middels størrelse. Hun returnerte til Lerwick 27. oktober. 11. november ble hun nok engang sent ut, denne gangen var det en kraftig storm, og selv på 200 fots dybde slingret hun godt. Hun fikk returordre 25. november. På nytt oppdrag på Norskekysten fikk mannskapet se en større krysser 17. januar 1943. Hun klarte å senke dette, ved å sende ut fire torpedoer. Dagen etter fikk hun returordre.

I februar 1943 var «Uredd» på et oppdrag hvor den skulle landsette Kompani Linge-agenter i Bodø. Disse skulle sabotere kraftforsyningen ved Sulitjelma gruber («Operasjon Seagull»). «Uredd» skulle så til Senja for å hente to franskmenn og to norske SIS-agenter («Operasjon Upsilon II»). De hadde fått beskjed av britisk etterretning at Fugløyfjorden ikke var minelagt, noe som var feil. «Uredd» traff en tysk mine, og hele mannskapet inkludert løytnant Rolf Q. Røren og alle agentene omkom, sammen med SIS-agent Paul Kristjern Nygaard, som også var ombord som maskinist.

Ubåten ble funnet sørvest for Fugløyvær på 105 meters dyp i 1985, ved hjelp av en miniubåt. Man kunne se at den hadde blitt sprengt av en mine ved maskinrommet. 13. mars 1986 ble vraket erklært som krigsgrav, og en minnebauta ble satt opp på Haakonsvern. Kompani Linge-agenter som døde ved forliset:

 • Korporal Sverre Granlund
 • Sersjant Thorleif Daniel Grong
 • Løytnant Per Getz[[1]], sønn av Johan Bernhard Getz, sønnesønn av Johan Getz.
 • Menig Eivind Dahl Eriksen
 • Menig Hans Rohde Hanssen fra Trondheim
 • Fenrik Tobias Skog

Se også

Kilde

 • 1. Sjømennenes minnehall
 • 2. Skipet.no
 • 3. Sjøhistorie.no
 • 4. Warsailors.com
 • 5. Wikipedia

Eksterne lenker