WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Ubåtflåtens værvarslingsstasjon

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Ubåtflåtens værvaslingsstasjon lå i en ubåtbunker som ligger sørvest for Charlottenlund barneskole og som under den 2. verdenskrig rommet den tyske ubåtflåtens værvarslingsstasjon.

Den tyske sjøforsvarssjefen i Trondheim hadde ansvar for alt sjøforsvar på strekningen Stadt-Bodø. "Admiral Nordküste" flyttet sitt hovedkvarter til Jakobsli, en leir som fikk navnet "Lager Nordblitz" .

Bunkeren hadde kun antenner for mottak av radiomeldinger. Alle sendinger ble sendt til en bunker sør for Tillerringen på Heimdal.

Nordblitz ble et meget viktig nøkkelpunkt for den tyske marinen. I kommandobunkeren ble alle værvarslingsdata fra automatiske værstasjoner, ubåter og værvarslingsskip mottatt og behandlet. Værvarslingsenhetene lå over hele Nordatlanteren, og det hadde sågar lyktes å utplassere automatiske stasjoner inne på kanadisk omrade ved hjelp av ubåter. Informasjon om været hadde stor betydning for krigføringen mot konvoiene, men informasjonen fra Charlottenlund skulle også få stor betydning under den senere "Ardenneroffensiven" i 1944, da tyskerne var helt avhengig av dårlig flyvær for allierte fly, for å kunne støte frem mot Nederland og Belgia, og således avskjære den allierte fremrykkingen mot Tyskland.


Etter krigen ble de tyske sambandsoperatørene i "Nordblitz" satt til å drive tjenesten videre i regi av de allierte styrkene, helt til de siste tyskerne ble sendt hjem i 1947.

Se også

Kilde

  • 1. Knut Sivertsen. Artikkel i Strinda den gang da. Årbok for Strinda historielag 2003, s 108-125
  • 2. Knut Sivertsen. Trondheim i sjøkrigens tegn. Trondheim havn 1940-1945.Kart over den tyske ubåtflåtes værvaslingsstasjon

Kartskissen viser hvor Lager Nordblitz lå på Charlottenlund


Den tyske ubåtflåtes værvaslingsstasjon

Værvarslingsstasjonen sett fra øst i november 2008
Foto: Jan Habberstad


Den tyske ubåtflåtes værvaslingsstasjon

Bilde av krigsminnet på Charlottenlund sett fra vest
Foto:Jan Habberstad

Eksterne lenker