WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Uteliggerne ved Strinden Teglverk

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Beskrivelse

Uteliggerne ved Strinden Teglverk var et myteomspunnet begrep i årene etter 2. verdenskrig.

Ovnene på teglverket fungerte som et hjem for vanskeligstilte og hjemløse. Det var varmt inne i ovnene, der et titalls mennesker overnattet med malerpapp som underlag. Det var mange ulike typer og skjebner forteller Birgit Skagseth. En av disse var Hagbart J., en kremmer som solgte knapper og sikkerhetsnåler. Han fikk ofte mat av en av de andre som lå der. En dag klaget han imidlertid på kaffen: ”Han va så tynn kaffen din i dag, Svendsen”.

En annen kjent person var maleren Schei, som produserte mange fine malerier, men også i et noe høyt tempo. ”Atelieret” i ovnen måtte jo stues bort før klokken 7 om morgenen da arbeidsdagen begynte. ”Han sælt dæm ofte blaut i byen” sier Birgit.

En annen overnattingsgjest var herr S, som imidlertid fikk lov til å bo i en særskilt binge i en sidebygning til ovnen. I denne papirforete bingen lå sakene hans mens han tilbrakte dagene i byen.

Selv om skjebnene ofte var tragiske, hadde nok disse karene også sin stolthet. Birgit forteller at en gang traff hun en av ovnsgjestene i Trondheim sentrum på dagtid, men vedkommende lot som om han ikke så henne. Da han senere ble spurt om hvorfor sa han: ”Æ villa itj vis de anneran at æ kjent da fra Teglverket”.

Melvin Johansen forteller at i tida rundt Martna`n i Trondheim fikk han besøk i Brennerhytta klokken ett om natta. En ukjent kar kom inn. Like før var det begått et ran nede på Brøsetflata. En drosjesjåfør hadde blitt truet og slått med et drensrør. Den karen som kom på nattbesøk til Melvin hadde noe som kunne ligne på et innpakket drensrør i hånden. Da gikk det kaldt ndover ryggen på han. Men karen oppførte seg ordentlig og han spurte om å få noe papir å ligge på nede i Ringovnen. Da papiret var funnet fram klasket mannen tingesten han hadde i hånda i bordet, og Melvin skvatt høyt. Men det var ikke et innpakket drensrør, men en spekepølse kjøpt på Martna`n! Allikevel var nok dette en noe upålitelig gjest. En gang ble han satt til å samle inn kollekt i området, men han stakk av med hele kollekten...

Visa om uteliggeren

Kilde

  • 1. Intervju med Birgit Skagseth
  • 2. Intervju med Melvin Johansen
  • 3. Teglstikka. Avis utarbeidet av elever ved Blussuvoll skole 8A/B i 1987