WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.


WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.

Vardefjell i Namdalen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Namdalsvardene ble registrert og satt i stand siste gang omtrent 1800 og disse "Signal Varder" ble satt i beredskap med fullt vakthold fra sommeren 1808 og fram til våren 1809, da det første telegrafsystemet "Klapptelegrafen" for øvrig var tatt i bruk på kysten fra Oslofjorden og nordover til Trondheimsfjorden.

Noe innfall av svenske tropper ble ikke varslet i løpet av dette halvåret. Imidlertid ble Namdalsvardene allikevel tent i 1808 i slutten av august, fordi vaktene på Merranesfjellet tente bål i nærheten av varden.

Fra Oksbåsheia/Valhaugen [1] på grensa mellom Osen og Flatanger gikk vardesignalene Halmøya [2], Utvordfjellet [3], Skardfjellet på Otterøya [4], Vattafjellet (Merranesfjellet) i Vemundvik, og videre til flere varder i Overhalla, Skagevattan [5], Tetlivattan [6], Heglemshaugen [7], Jøremsfjellet, Rostenfjellet [8] i Grong samt Vattatuva [9] i Harran. Denne linja hadde en sidearm til Høylandet med varder på Fallberget, Vattahaugen(Hammerfjellet) og Øyfjellet.

Fra Otterøya gikk for øvrig kystvarslinga videre via Vardefjellet på Jøa [10], Steinsfjellet i Nærøy [11], Vattind i Kolvereid [12] og ut til Dragstinden [13]og Vettafjellet [14] i Vikna, fortsatte langs skipslei med varde på Vattafjellet og Vattinden [15] i Leka tinglag, før Vattafjellet i Bindal [16] overtok "stafetten" mot nord.


Kilde

  • 1. Vardebål i tusen år. Per Christiansen. Tiller Historielag årskrift 2001

Intern lenke