WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Vinjes Transport A/S

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
Vinjebygget under bygging. Foto eid av Tor Magne Benjaminsen
Vinjebygget under riving vinteren 2020. Foto eid av Denny Martinsen

Vinjes Transport A/S, Østre Rosten 98 B. grunnlagt i 1889 som vognmannsforretning av Anton P. Vinje.

Firmaet, som fra starten av hadde lokaler i Apotekerveita 6 og 8 og fra 1919 også i den tilliggende gården Westermannsveita 4, var svært velrenommert. Blant annet var Vinje sjåfør da kong Oscar 2 åpnet Frimurerlogens nybygg 1902.

Etter kroningen 1906 hadde firmaet ansvaret for å kjøre kongefamilien ved besøk i byen. Transporten ble først gjennomført med hest og vogn, senere med bil. Det var da vanligvis en svært romslig bil, U 840 som ble benyttet til kjøring for Kongen.

Otto Sigvart Vinje var disponent.

Firmaet hadde på det meste 22 hester, men det la etter hvert om driften til drosje-, rutebil- og lastebilkjøring. De første drosjebilene ble kjøpt inn 1914; en Renault og en Minerva. Firmaet åpnet en bussrute til Fjellsetra og Skistua i 1921. Eiendommene i Apotekerveita ble solgt til Adresseavisen 1957 og firmaet flyttet til Nardovegen 6; deretter i 1971 til Nardovegen 4, hvor Vinjes Bilverksted og ambulanseavdelingen fremdeles (2010) holder til, mens Transportavdelingen flyttet til nåværende adresse. Firmaet driver i dag også Norges eldste flyttebyrå.

Vinjes Transport A/S drev siden 1920 ambulansetjenesten i Trondheim. 2005 overtok firmaet også ambulansetjenesten i Orkdal. I 2011 ble det fattet omdstridt vedtak i Sør-Trøndelag fylkeskommune om at ambulansetjenesten skulle være drevet av det offentlige.

Vinje Transport A/S. Foto: Jan Habberstad

Det gamle administrasjonsbygget til Vinje Transport lå på Nardo i Nardovegen 6. Bilverkstedet lå også her. I 2020 ble bygningene revet.

Kilde

  • Trondheim byleksikon