WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune, Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Anco A/S

Fra WikiStrinda
(Omdirigert fra ANCO A/S)
Hopp til: Navigasjon, søk
Anco AS
Ancos verksted
Anco A/S, tidligere automobil- og rekvisitaforretning, på Verftstomta, ved Bakke bru, tlf. kontor 4155, 4177 k, verksted 4161, butikk 4105, bensinstasjon 4105, tlgr.adr. "Anco") er grunnlagt i 1916 under firmanavn A/S Andersen & Co. Arkitekt: Roar Tønseth.

Det gikk i 1925 over til nye eiere og samtidig ble firmanavnet forandret til det nuværende. Aksjekapitalen er kr. 100 000.- og med Sverre Eriksen som disponent. Styret bestod av 3 medlemmer med disponenten som formann.

"Virksomheten omfattet salg av biler, rekvisita, gummi og reservedeler. Firmaet representerte Chevrolet for de 5 nordligste fylker. Det hadde eget verksted for reparasjon av biler, egen bensinstasjon, vaske- og smørehall. Salgsdistriktet strakte seg fra Røros og Møre fylkesgrense til Kirkenes i Sør-Varanger. Firmaet overtok i 1924 forhandlingen av ovennevnte biler for Sør- og Nord-Trøndelag fylker.

Men allerede året efter blev salgsområdet utvidet til også å omfatte Nordland, Troms og Finnmark fylker. Ennu i 1924 var firmaets funksjonærantall 4, men ble nu øket til 42. I 1924 hadde firmaet et salgslokale på bare ca. 40 kvm. Det samlede benyttede areal utgjør i dag 3800 kvm. Foruten parkeringsplass med ca. 1800 kvm. Firmaet flyttet i 1932 inn i eget hus opført med bilbransjens spesielle behov for øie. Den nuværende disponent, Sv. Eriksen, begynte i firmaet i 1925 og blev disponent i 1927. Firmaets kontorsjef siden 1925 er O. G. Arnstad, med Sivert Aas som salgssjef. Betydelige utvidelser blev foretatt i 1937. Verkstedet er således et av de største i Norden, likesom salgsdistriktet, geografisk sett, uten sammenligning er det største. Verkstedet er helt moderne innredet med nyeste maskiner og har følgende avdelinger: maskinavdeling, elektrisk avdeling med ladestasjon, karosseriverksted, salmakerverksted og lakkeringsverksted. Firmaet har 14 agenter i de forskjellige byer, og inklusive det ovennevnte antall funksjonærer beskjeftiger firmaet i alt 108 personer."

Kilde

  • 1. Hoffstad, E.: Illustrert Norsk Næringsleksikon (1940) bd. III.
  • 2. Trondheim byarkiv


Eksterne lenker