WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.Bakke klosters len

Fra WikiStrinda
Revisjon per 14. des. 2015 kl. 14:04 av Jan H (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk

Bakke klosters len, len som oppstod 1537, da Bakke kloster ble sekularisert. De øvrige norske klostrene hadde i stor utstrekning blitt forlenet bort av kongen allerede før reformasjonen, men erkebiskopen hadde holdt sin hånd over Bakke og dette gjorde at abbedissen styrte alle saker frem til 1537.

Deretter overtok en lensherre, som imidlertid måtte dra omsorg for de gjenværende nonnene og hadde lite med det indre liv i klosteret å gjøre.

Bakke kloster var det største klostergodset i Trøndelag og det eide 256 eiendommer med en samlet skyld av ca. 385 spann smør, noe som utgjør i underkant av 6 000 kg årlig. Dette ville utgjøre en betydelig inntekt for en lensherre, men den første av disse, Jørgen Pedersen, klaget over at ingen kunne få mer ut av eiendommen enn det som gikk med til å fø og kle klosterfruene. Dette var en betydelig, men stadig synkende utgift for lensherrene langt fremover i tiden.

Den siste abbedissen døde 1561, og da var fremdeles noen av nonnene i live. Bakke kloster ble 1560 forlent bort til Axel Gyntersberg, som samtidig ble kommandant på Steinvikholm slott. Slottet og klosteret var etter dette en periode et len.

Krigene på midten av 1600-tallet kostet mange penger og 1. oktober 1660 ble Bakke kloster overdratt til kongens største kreditorer, de nederlandske bankierer og våpenhandlere, brødrene Marselis, som brukelig pant for en sum på 29 032 riksdaler. Foruten Bakke kloster satt huset Marselis også med Reins kloster, Giske gods og Løkken kobbergruver, foruten enorme godssamlinger i Danmark. Pantet ble aldri innløst, og Bakke kloster ble 1683 solgt til borgermester Anders Christophersen Tønder, sønn av Oluf Tønder.


Kilde

  • Trondheim byleksikon