WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Forskjell mellom versjoner av «Cirkus»

Fra WikiStrinda
Hopp til navigering Hopp til søk
 
(5 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Cirkus.jpg|thumb|Cirkus. Foto: Schrøder]][[Bilde:Cirkus 1922.jpg|thumb|Cirkus 1922]]'''Cirkus''', tidligere sirkusbygning i Prinsens gate 2a, senere kinolokale på hjørnet Prinsens gate og Arkitekt Christies gate, syd for [[Verdensteatret]] og [[Filmteatret]].  
[[Bilde:Cirkus.jpg|thumb|Cirkus. Foto: Schrøder]][[Bilde:Cirkus 1922.jpg|thumb|Cirkus 1922]]'''Cirkus''', tidligere sirkusbygning i [[Prinsens gate]] 2a, senere kinolokale på hjørnet Prinsens gate og [[Arkitekt Christies gate]], syd for [[Verdensteatret]] og [[Filmteatret]].  


Eiendommen var opprinnelig en ubebygd parsell av en stor eiendom som tilhørte kjøpmann Johan Eduard Ryjord, og fra 1878 bryggerieier [[E.C.Dahl]]. Dahls dødsbo solgte i 1886 denne parsellen til byggmester Hans Kunig . Bygningen ble oppført 1887 , arkitekt var [[Johan Fredrik Kunig]]. Bygningen ble benyttet som lokale for omreisende sirkusensembler til 1897, da den ble overtatt av Frelsesarmeen som møtelokale. Den første fiskeriutstillingen i Trondheim ble avholdt i Cirkus i 1887.  
Eiendommen var opprinnelig en ubebygd parsell av en stor eiendom som tilhørte kjøpmann [[Johan Eduard Ryjord]], og fra 1878 bryggerieier [[E.C.Dahl]]. Dahls dødsbo solgte i 1886 denne parsellen til byggmester [[Hans Oscar Fredrik Kunig]] . Bygningen ble oppført 1887 , arkitekt var [[Johan Fredrik Kunig]]. Bygningen ble benyttet som lokale for omreisende sirkusensembler til 1897, da den ble overtatt av Frelsesarmeen som møtelokale. Den første fiskeriutstillingen i Trondheim ble avholdt i Cirkus i 1887.  


Frelsesarmeen solgte bygningen i 1909 til et konsortium ledet av kinodirektør [[Olav P. Skjevlo]], som brukte den som lokale for sin kino Biografteateret.
Frelsesarmeen solgte bygningen i 1909 til et konsortium ledet av kinodirektør [[Olav P. Skjevlo]], som brukte den som lokale for sin kino Biografteateret.


[[Studentersamfundet i Trondhjem]] kjøpte Cirkus i 1912, men kinodriften fortsatte på virkedagene, men studentene benyttet den på lørdagskveldene. Fra 1917 ble den benyttet sol lokale for Studenteruka.
[[Studentersamfundet i Trondhjem]] kjøpte Cirkus i 1912, men kinodriften fortsatte på virkedagene, men studentene benyttet den på lørdagskveldene. Fra 1917 ble den benyttet som lokale for Studenteruka.


Økonomien var anstrengt og Studentersamfundet solgte i 1918 til Trondheim kommune, men leide bygningen fram til 1927 da Samfundets eget hus på Elgeseter stod ferdig. 1. oktober var det avskjedsmøte i Cirkus under ledelse av [[Frode Rinnan]].
Økonomien var anstrengt og Studentersamfundet solgte i 1918 til Trondheim kommune, men leide bygningen fram til 1927 da Samfundets eget hus på Elgeseter stod ferdig. 1. oktober var det avskjedsmøte i Cirkus under ledelse av [[Frode Rinnan]].
Linje 21: Linje 21:
[[Kategori:1887]][[Kategori:1951]]
[[Kategori:1887]][[Kategori:1951]]


[[Kategori: Bygning]]
[[Kategori: Bygning]][[Kategori: Studentersamfundet]][[Kategori:Prinsens gate]][[Kategori:Arkitekt Christies gate]]

Nåværende revisjon fra 25. mar. 2017 kl. 17:36

Cirkus. Foto: Schrøder
Cirkus 1922

Cirkus, tidligere sirkusbygning i Prinsens gate 2a, senere kinolokale på hjørnet Prinsens gate og Arkitekt Christies gate, syd for Verdensteatret og Filmteatret.

Eiendommen var opprinnelig en ubebygd parsell av en stor eiendom som tilhørte kjøpmann Johan Eduard Ryjord, og fra 1878 bryggerieier E.C.Dahl. Dahls dødsbo solgte i 1886 denne parsellen til byggmester Hans Oscar Fredrik Kunig . Bygningen ble oppført 1887 , arkitekt var Johan Fredrik Kunig. Bygningen ble benyttet som lokale for omreisende sirkusensembler til 1897, da den ble overtatt av Frelsesarmeen som møtelokale. Den første fiskeriutstillingen i Trondheim ble avholdt i Cirkus i 1887.

Frelsesarmeen solgte bygningen i 1909 til et konsortium ledet av kinodirektør Olav P. Skjevlo, som brukte den som lokale for sin kino Biografteateret.

Studentersamfundet i Trondhjem kjøpte Cirkus i 1912, men kinodriften fortsatte på virkedagene, men studentene benyttet den på lørdagskveldene. Fra 1917 ble den benyttet som lokale for Studenteruka.

Økonomien var anstrengt og Studentersamfundet solgte i 1918 til Trondheim kommune, men leide bygningen fram til 1927 da Samfundets eget hus på Elgeseter stod ferdig. 1. oktober var det avskjedsmøte i Cirkus under ledelse av Frode Rinnan.

Kommunen fortsatte å benytte lokalet som kino til 1930. Huset ble beslaglagt av tyskerne under 2. verdenskrig og benyttet som lagerlokale. Huset var etter krigen i dårlig forfatning og ble revet i 1951 for å skaffe plass til en parkeringsplass.


Kilde

  • 1. Trondheim byleksikon
  • 2. Digitalt Museum