WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere. WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


DORA`s grå ulver

Fra WikiStrinda
Revisjon per 18. nov. 2019 kl. 10:44 av Torbjorn (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Strinda den gang da
DORA`s grå ulver
DORA`s grå ulver
Årbok for
Strinda historielag
2016
Sidetall 14
Forfatter Ingvald Sivertsen
Overskrift DORA`s grå ulver
Tyske ubåter i Trondheim
under og etter 2.verdenskrig
3 stikkord Ubåter
2.verdenskrig
Dora

DORA`s grå ulver-tyske ubåter i Trondheim under og etter andre verdenskrig ble beskrevet av Ingvald Sivertsen i en artikkel i Årboka Strinda den gang da for Strinda historielag 2016.

Artikkelen er på 14 sider. Den omtaler Trondheim som tysk marinebase og den tyske ubåtkrigen 1939-1945 der 10.000 ubåtmannskaper og 213 ubåter i kortere eller lengre tid var stasjonert i Norge, 55 av ubåtene i Trondheim. Allerede i 1942 var Munkvold Leir etablert som torpedoarsenal og U-Stadt Persaunet ble reist med forlegningsleir. På Smedstrand i Være kom det på plass et moderne avmagnetiseringsanlegg for skipsskrog, og i 1943 ble etteretnings- og kommunikasjonsbunkeren Nordblitz oppført på Charlottenlund. Ubåtbunkerne Dora I ble tatt i bruk sommeren 1943, Dora II og den prosjekterte Dora III ble ikke fullført.

Av de 1168 ubåtene som ble satt i tjeneste, gikk 782 tapt i krigshandlinger. Av de omkring de omkring 39.000 tyske ubåtmannskaper, mistet ca 30.000 livet, og 4.500 av disse omkom på tokt med utgangspunkt i norske havner.

3 av de ex-tyske ubåtene tjenestegjorde senere i den norske marine fra 1952 til 1964 med navnene KNM Kya, KNM Kinn og KNM Kaura.

15 fotos og 2 illustrasjoner er gjengitt i artikkelen.

Ønsker du å bestille årboka? Gå da til: [1]

Intern lenke

Se også