WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune, samt områder påvirket av trøndere.
WikiStrinda inneholder også artikler av nasjonal interesse, spesielt knyttet til emigrasjon fra Trøndelag.

WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.DS «Westfalen»s forlis

Fra WikiStrinda
Revisjon per 4. jul. 2019 kl. 12:24 av Jan H (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: Navigasjon, søk
DS «Westfalen»
DS «Westfalen» var et tysk troppetransportskip, som sank utenfor kysten av Sverige i 1944 med en rekke norske fanger ombord.

«Westfalen» var opprinnelig et linjeskip fra 1906. Under andre verdenskrig blei det brukt til troppetransporter og var flere ganger i Norge. Det var ikke uvanlig at det på slike turer hadde med norske fanger på returen til Tyskland. 8. september 1944 var det på en slik tur med 50 norske fanger, 25 tyske fanger og 200 andre tyskere om bord.

Utenfor Göteborg, på høyde med Marstrand, gikk skipet sannsynligvis på en drivmine. I alle fall skjedde det to eksplosjoner, og skipet tok inn vann. Redningsarbeidet om bord var kaotisk, og mange måtte hoppe i sjøen i det kraftige uværet. En svensk jager lyktes å ta opp en del av de skipbrudne.

I alt ble 78 mennesker reddet, av disse fem nordmenn. Blant disse fem var fangene August D.Michelsen som var tilknyttet den illegale avisen Mot Seier i Bergen, Johan Klausen og Øyvind Næss, begge arrestert på grunn av tilknyting til den illegale avisen V-posten.

35 av de omkomne norske ble funnet og gravlagt fra domkirken i Gøteborg. Blant de omkomne var;

Forliset vakte mye oppmerksomhet, og førte til en svensk protest til Tyskland.


Kilder